Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu öppnar omfartsvägen i Korsholm

Uppdaterad 30.09.2014 09:38.
Paula Risikko
Bildtext Trafik- och kommunminister Paula Risikko.

Flera års väntan är snart slut. På tisdag morgon öppnar Smedsby omfartsväg. Trafik- och kommunminister Paula Risikko tjuvstartade genom att klippa bandet redan på måndagen.

Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm, hörde till de som njöt av tillfället.

- Det är egentligen ganska svårt att förstå att det är sant. Man har ju talat om det här projektet i ungefär 20 år, och nu i dag så blir vägen klar.

2,5 kilometer återstår

Efter tre år med sprängning, schakting och asfaltering står den nu klar, den helt nya vägdragningen, totalt 8 kilometer från Hemstrand i Vasa till Stormossen i Korsholm.

- Den här vägen har gett oss möjligheten att planera för ungefär tjugo nya höghus i Smedsby centrum. Det hade vi inte kunnat göra annars, säger Ahlberg.

Pendlingstiden in till centrum halveras - minst - när två filer och sju trafikljus ersätts av fyra filer och 100-sträckor. Men för de som pendlar in längre sträckor norrifrån återstår en del trafikhinder. Dels broreparationen vid Kyrö älv som blir klar kring jul och dels den 2,5 kilometer långa sträckan från Stormossen till Kvevlax som blir klar först till våren.

Riksåttan norrut är nästa steg

För att inte tala om hela riksåttan norrut. Kör man från Vasa till Bennäs, totalt 90 kilometer, passerar man tre 60-sträckor. Trafikmängden är stor med mycket långtradare och jordbruksmaskiner och trots detta finns inte en enda omkörningsfil på hela sträckan till Bennäs.

- Visst finns vägförbättringen på listan, men jag vet inte när den kan förverkligas, sade Paula Risikko på besök i Vasa och Korsholm.

Bygget av omfartsvägen samt breddningen av den befintliga vägen kostar 57 miljoner euro, varav staten står för 55 miljoner.