Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det borde gå att hitta kompetenta kvinnor"

Från 2014
Två barnböcker, varav den ena avsett för pojkar och den andra för flickor
Bildtext Pojkar och flickor behandlas redan tidigt olika, vilket får följder också för det politiska livet.
Bild: Yle

Efter de senaste veckornas byten av ministrar har Finland en majoritet av kvinnor som ministrar. De grönas Pekka Haavisto och Ville Niinistö byttes ut mot Sirpa Paatero (SDP) och Sanni Grahn-Laasonen (Saml), vilket gör att 10 av ministrarna nu är kvinnor och sju män.

Könsfördelningen på ministerposterna välkomnas av politiska sekreteraren och samhällsaktiva feministen Karin Palmén.

Karin Palmèn
Bildtext Karin Palmén hittar många orsaker till ojämn könsfördelning.
Bild: Karin Palmèn

Palmén frågar sig ändå hur det kommer sig att så få kvinnor i dag duger till de andra topposterna inom politiken, som partiledare, riksdagsgruppsordförande och partisekreterare.

- Man borde verkligen kunna hitta kompetenta politiker som dessutom är kvinnor bland alla dessa nästan 50 procent kvinnor som sitter i riksdagen.

Djuptgående orsaker

Enligt Palmén har könsfördelningen på topposterna djuptgående orsaker som kan sökas från bland annat socialpsykologin och samhällsvetenskaperna.

Pojkar uppmuntras tidigare att stå i rampljuset, alltså är det förståeligt att män klarar sig bättre i det hårda politiska livet. Speciellt som kvinnorna kritiseras hårdare på vägen.

Vidare är det ofta kvinnan som är den första som tar hand om ett barn, och alltså först säger nej till barnet. Det här kan få sina följder i vuxenlivet genom att vi tenderar att kritisera kvinnor hårdare.

- Vi måste få fler män att stanna hemma och ta hand om sina barn, så att också män kan vara den första begränsaren.

Journalisterna måste skärpa sig

Det finns en del enkla saker som kan göras för att på kort sikt påverka könsfördelningen bland dem som besitter politiska topposter.

Journalisterna måste bli bättre på att föra fram kvinnor i sina alster och partierna måste bättre ge stöd åt sina kvinnliga kandidater, till exempel inför riksdagsvalet i vår.

- Journalister måste verkligen ställa sig frågan om vem de väljer att ge utrymme åt. De måste anstränga sig för att hitta kvinnliga experter och kvinnliga politiker. Kvinnor ska kontinuerligt representeras i sin sakkunskap.