Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Modell från Karleby ska hjälpa spelmissbrukare

Från 2014
Anonym person spelar poker på en penningautomat
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

I Karleby har socialarbetare tagit fram en ny modell för att hjälpa personer som lider av spelmissbruk.

Det nya systemet tas i bruk i Vasa och Karleby den här veckan. Målet är att spelmissbrukarna ska få hjälp innan räkningarna ligger på hög.

Enligt modellen ska socialarbetarna känna igen signalerna och snabbt våga ta upp frågan med personer som söker utkomststöd.

Modellen lanseras via en kampanj som kallas "Puhutaan rahaapelaamisesta".

När är spelandet ett problem?

Socialarbetarna ska ställa tre frågor till sina klienter. För det första vill de veta om spelandet orsakar ångest eller om klienten har försökt minska spelandet.

Den andra frågan gäller huruvida personen har försökt dölja sitt spelande. För det tredje ska socialarbetarna fråga om personen har behövt få hjälp med sin ekonomi. Om personen svarar ja på någon av frågorna så lönar det sig att söka hjälp.

Frågorna ska ställas vid lämpligt tillfälle redan inom en vecka då en ny klient kommer till socialen. Efter det ska personen snabbt kunna få hjälp och råd. I Karleby är det bland annat Missbrukarcentret Porten som ger hjälp, i Vasa är det A-kliniken.

I Finland finns uppskattningsvis kring 100 000 personer som har problem med spelande. Problemet berör ändå närmare 900 000 personer eftersom nära och kära ofta drabbas när det finns en person med spelmissbruk i familjen.

Om försöket i Karleby och Vasa lyckas väl kan modellen tas i bruk också i övriga delar av landet

Läs också vad finska Yle skriver om modellen:
Artikel från Yle Keskipohjanmaa