Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF beredd att sänka Atlantis

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 08:26.
Johan Estlander, Ekenäs IF.
Bildtext Johan Estlander, Ekenäs IF.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Det återstår ännu en hel omgång i fotbollens division 2 både för herrarna och damerna i Ekenäs IF, men det är ändå de kommande kvalmatcherna om spel i division 1 som intresserar allra mest.

EIF-herrarna möter östra zonens segrare Atlantis FC från Helsingfors den 12 oktober hemma och den 18 oktober borta. Det är två lag som inte spelat mot varandra på länge som möts och nu pågår det ett intensivt arbete att ta reda på hurudan motståndaren egentligen är.

Atlantis har ångat på i östra zonen och har 20 vinster, två oavgjorda matcher och tre förluster och målskillnaden 66-23. Men lagledaren Janne Wikman vill inte överbetona Atlantis framgångar

Det är klart att det är svårt att jämföra zonerna, så är det ett tecken på Atlantis förmåga eller östra zonens dåliga kvalitet, det vill Wikman inte uttala sig om. Det finns nivåskillnad mellan lagen, men en jämn zon är östra zonen ändå, mer vill han inte säga.

Atlantis har växt bra

Filip Lunabba är fysioterapeut för Atlantis och har följt lagets utvecklig under säsongen.
Han säger att laget har vuxit som lag glädjande mycket från i våras.

- Det har varit trevligt att se. Atlantis spelar bra både i anfall, mittfält och försvar. För att spela på toppen i division 2 måste man ha ett bra lag och vara bäst, säger Lunabba.

Peter Haglund.
Bildtext Peter Haglund.
Bild: Yle
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Helheten har fört Atlantis dit där laget nu befinner sig.

Janne Wikman håller med.

- När man är zonsegrare har man ett lag med många stykor och få eller inga svagheter. Inte vill väl heller EIF erkänna sina svagheter, säger Wikman.

Inget lag backar

Båda lagen har gjort många mål i sina zoner. Wikman tror att inget lag kommer att backa i de kommande kvalmatcherna.

- Vi spelar det egna spel som vi spelat under hela säsongen.

EIF är ett rätt okänt lag för Atlantisteamet fastän man sett EIF spela några matcher i Helsingfors.
Filip Lunabba, som har anknytning till Karis via sin mor, säger att man i Atlantis vet att EIF har satsat hårt på sitt lag. Om spelarna vet han inte mycket, men tror att det kommer att bli hårda matcher, kanske de hårdaste kvalmatcherna om division 1-plats i år.

EIF spelar enligt inkörda system

I Ekenäs IF säger managern Peter Haglund att den sista seriematchen inte har så mycket betydelse, trots att man går in för att vinna varje match. Tankarna är nog redan på kvalet.
Han tror att man spelar enligt inkörda system.

Spelartruppen ser ut att vara bra, bara Thiago Moura är ett litet frågetecken efter sin skada. Men det finns en chans att också han spelar i kvalet, tror Haglund.

Haglund säger att han inte känner kvalmotståndaren så bra. EIF-tränaren Jari Rantanen har sett ett par av deras matcher, men ändå är kvalmatcher enligt Haglund en helt annan sak än seriematcher, så det är svårt att bedöma motståndaren.

Johan Estlander har sett några You tube-klipp och kollat in spelarna på nätet. En av spelarna som han troligen får lära känna är Atlantisanfallaren Sakari Tukiainen (190 cm), som gjort hela 34 mål i sina 25 seriematcher.

Estlander är ändå inte orolig, han tror att Tukiainen har kommit till detta målsaldo till stor del med hjälp av sina lagkamrater, så det blir troligen ingen speciell övervakning av Tukiainen.

- Bäst att spela det spel man är van vid, säger Estlander.

Spioneri

Det pågår alltså litet spioneri om hur det kommande motståndarlaget spelar. Sista chansen att se det är lördag 4 oktober när sista omgångens matcher spelas samtidigt på alla orter.
I vardera lägret tror man såklart på sitt eget lag. Filip Lunabba tror på seger för Atlantis i båda matcherna.

En sak är man i vardera lägret överens om: Det är EIF som har den klart bättre supporterskaran på läktaren, både i Ekenäs och i Helsingfors en vecka senare.

Kvalsystemet får en liten känga från både Atlantis och EIF: Alla lag som vinner någon av zonerna borde vara värd att stiga till följande nivå, utan kvalspel.