Unga sover trångt när Sverige glömde bygga
Svårigheten att hitta hyreslägenhet kan bli ett hinder för finländska studerande, som funderar på att plugga på svenska studieorter. Bristen på hyresbostäder i Sverige är den värsta på över femtio år.
Stockholm och flera andra tillväxtorter i Sverige lockar till sig både svenskar och utrikesfödda i snabbt takt. Bristen på hyresbostäder har redan länge varit skriande, och det har fått bland andra nya studerande att ta till nödlösningar för att ha tak över huvudet. Finländska Elina Alanära har flyttat till Stockholm för att studera i höst och för henne var enda lösningen att få bo hos väninnan Maija Kaartinen. Nu delar de på ett 15 kvadrats rum i en korridor med studentbostäder.
- Det är lite svårt och jobbigt att inte ha någon egen plats för sina egna grejer. När man ska plugga behöver man lite rum också, säger Alanärä.
En del studerande var tvungna att ta till ännu extremare boendeformer tidigare i höst och tältade utanför Stockholms Universitet, innan de lyckades få annan inkvartering. Den nuvarande bostadsbristen i Sverige har jämförts med situationen för femtio år sedan, före miljonprogrammet, som gick ut på att bygga en miljon bostäder i Sverige. I det här årets valrörelse gav alla partier löften om att sätta fart på bostadsbyggandet, men under den förra regeringsperioden gick det långsamt.
- Det får förödande konsekvenser för resten av samhället. Det påverkar till och med tillväxten och ungdomar får inte komma till den studieplats de efterfrågar. Därför måste vi får fart på byggandet. Vi måste få en snabbare planprocess i kommunerna och någon form av investeringsstöd, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.
Bostadsproblemet bottnar också i att många hyresrätter har omvandlats till bostadsrätter. Dessutom är det alltför få som vill hyra ut sina privata bostäder, eftersom hyrorna är strikt reglerade. Förstahandskontrakt på lägenheter är därför hett eftertraktade och i Stockholm är kön till ett förstahandskontrakt just nu över åtta år år, om man går via den officiella bostadsförmedlingen.
Det här kan också påverka finländska studerandes intresse för att studera i Sverige. Det kan ta ett halvt år att få en studentetta.
- Jag visste tidigt att jag skulle få bli inneboende hos familj, när jag flyttade hit. Men för andra är det jättestressigt, säger finländska studeranden Maija Kaartinen.