Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Parkeringsskivan glöms bort i Raseborg

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 13:17.

I Raseborg slarvar många bilister med att använda parkeringsskivan. Det kom fram då Yle Västnyland följde med polisens parkeringsövervakning.

Polisen ansvarar för parkeringsövervakningen i Raseborg, som saknar kommunala parkeringsövervakare, vilket är fallet också i Hangö, Sjundeå och Ingå. Lojo har egna parkeringsövervakare.

Då Yle Västnyland åkte med en polispatrull som övervakade parkeringen i Ekenäs och Karis, bekräftades det som många vet, att folk ofta låter bli att sätta fram parkeringsskivan innanför vindrutan på bilen.

Äldre konstapel Marko Tapanainen skriver ut en felparkeringsavgift.
Bildtext : Äldre konstapel Marko Tapanainen anser att det vore bra om kommunerna anställer parkeringsövervakare.

Till exempel på Gustav Wasas gata i Ekenäs och på Centralgatan i Karis skrev polisen ut felparkeringsavgift.

Raseborg ovillig att anställa parkeringsövervakare

I Raseborg har det länge funderats på hur man ska ordna parkeringsövervakningen. Härintill har staden ändå ansett att det inte lönar sig att anställa parkeringsövervakare. Staden anser att den inte får in tillräckligt mycket pengar för att täcka utgifterna. Också gemensam parkeringsövervakare för Hangö och Raseborg har det tidigare varit tal om.

Polisen uppmanar kommunerna att överväga parkeringsövervakare

Överkonstapel Esa Syrjälä delar ut en felparkeringsavgift på 30 euro.
Bildtext Överkonstapel Esa Syrjälä anser inte att parkeringen är något stort problem i Hangö och Raseborg.

Från årsskiftet finns en trafikövervakningssektor vid Västra Nylands polisinrättning. Överkommissarie Jussi Päivänsalo är chef för den sektorn. Han uppmanar kommunerna i Västnyland att överväga att anställa kommunala parkeringsövervakare så som Esbo och Lojo har gjort.

Det skulle göra en systematisk övervakning på kommunens område möjlig, enligt Päivänsalo, som konstaterar att polisen inte har möjlighet att övervaka parkeringen lika systematiskt.

Trafikövervakningen fokuserar på sådant som leder till farosituationer i trafiken, bland annat på att övervaka hur fort bilisterna kör och hur de kör. Fokus är också på den tunga trafiken, på rattfyllerister och på säkerhetsanordningar i fordonen, räknar Päivänsalo upp.

Avgiften är olika stor i kommunerna

Felparkeringsavgiften är olika stor i olika kommuner. I Ingå är den 20 euro, i Sjundeå 25 euro, i Hangö och Raseborg 30 euro och i Lojo 40 euro.