Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

WWF: Antalet ryggradsdjur har halverats

Från 2014
Uppdaterad 30.09.2014 09:03.
Noshörning i Pilanesberg National Park.

På fyrtio år har ryggradsjuren minskat i snabb takt. Djur i sötvatten har varit speciellt utsatta. Orsaken till minskningen är mänsklig verksamhet.

Ryggradsdjuren har minskat betydligt snabbare än vad forskare tidigare har förutspått, framkommer det i Världsnaturfonden WWF:s nyaste rapport om jordens mångfald.

En orsak är att forskningsmetoderna utvecklats och i dag ger noggrannare resultat.

De djur som lever i sötvatten har minskat allra mest. Sedan sjuttiotalet de har rasat i antal med till och med 76 procent. För djur på land och i saltvatten är siffran mindre - 40 procent.

Under den här tidsperioden har antalet människor fördubblats.

Tropikerna utsatta

Mångfalden minskar mest i de tropiska klimatzonerna och allra snabbast i Latinamerika, där den sjunkit med 83 procent på 40 år.

I de tempererade klimatzonerna, dit Finland hör, har mångfalden minskat med 36 procent.

Orsaken till att djuren minskar är att deras naturliga livsmiljöer krymper och att de jagas och fiskas av människorna. Främmande arter och klimatförändringen påverkar också djuren.

Utlokaliserat utnyttjande

Mångfalden hänger ihop med ländernas inkomstnivå. I länder med högre inkomster ökar mångfalden. Ju fattigare ett land är, desto mer minskar mångfalden.

I de rikare länderna måste man ändå stödja sig på andra länders resurser för att kunna upprätthålla sin konsumtionsnivå. I praktiken utlokaliserar de här länderna sin minskning av mångfalden till fattigare länder.

Redan i fyrtio år har jordens befolkning använt mer resurser än vad jorden klarar av att producera.

Finländarnas ekologiska fotavtryck är det femtonde största i världen. Här förbrukar vi tre gånger mer än vad jorden kan producera. I Kuwait förbrukar invånarna mest resurser per person.