Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rurik Ahlberg: Ny omfartsled ger nya möjligheter

Uppdaterad 01.10.2014 12:08.
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg
Bildtext Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Sent igår kväll öppnades den efterlängtade omfartsvägen i Smedsby i Korsholm norr om Vasa. Det är det största vägbygget i Vasaregionen sedan Replotbron invigdes 1997.

Vägbygget har planerats i flera decennier och byggts i tre år och nu är vägen alltså öppnad. Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm, är glad över de möjligheter den ger.

- Den betyder många olika saker och mycket av det här handlar om vad kommunerna kan göra. Vi kan planera om vårt centrum i Korsholm på nytt och vi får över 20 nya höghus att rymmas. Vi kan utvidga vårt stora företagsområde Fågelberget med det dubbla och få ungefär 60 nya företagstomter. Vi kan också minska på antalet trafikskador. Vi har haft ett par hundra trafikolyckor under de senaste 10 åren. Och skolområdet får det också bättre i och med att det inte kommer att vara så trafikerat där i närheten.

Ser du det enbart som positivt att de 14 000 fordon som åker förbi här dagligen kommer att åka förbi Korsholms kommuns centrum?

- Nå, den här saken har vi ju diskuterat väldigt mycket. För företagarna i Smedsby så är det här nog en stor utmaning och vi har ju försökt då att motverka de negativa konsekvenserna genom att försöka få in mer invånare till Smedsby. Försöka utveckla möjligheterna till näringsliv i Smedsby centrum så att vi får ett eget underlag för företagsverksamhet.

Yle Österbotten testade nya omfartsvägen
Yle Österbotten testade nya omfartsvägen - Spela upp på Arenan

Det här är en stor satsning från statens sida. Bygget har kostat 57 miljoner euro och staten har stått för merparten, 55 miljoner. Första pennstrecket till Smedsby omfartsväg drogs redan på 70-talet och efter det har det varit många vändor.

Regionens tjänstemän och politiker har lobbat för den här vägen gång på gång och den har också fallit bort från budgeten. Varför har det räckt så här länge?

- Det är så att när det gäller de här stora nationella projekten så tar man beslut om dem vart fjärde år, och det är ungefär tio projekt som kan komma med på den listan. Och då så konkurrerar man med västmetron, ring 3 och ring 1, det är helt beroende på vilka riksdagsmän som råkar sitta från de trakterna då, så det är en väldigt hård kamp om att få igenom sina projekt.

Nu har Vasaregionen sin omfartsväg förbi Smedsby, vad är nästa projekt för regionen?

- Om man ser på riksväg 8 så har vi väldigt få omkörningsfiler norrut och vägen är smal där. På sträckan Vassor – Kaitsor har vi ju planerna för en omkörningsfil klara, och det kan förverkligas snabbt så jag tror att det är ett projekt vi kommer att lobba hårt för när nästa riksdag och regering tar vid.

Rurik Ahlberg intervjuades av Sara Bergström i direktsändning i Yle Nyheter kl. 8.

Läs också:
Nu öppnar omfartsvägen i Korsholm