Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Fundera på när och hur skärmen används"

Från 2014
Sven Rollenhagen har skrivit en bok om datorspels beroende
Bildtext Sven Rollenhagen har skrivit en bok om beroende.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Olika digitala skärmar har blivit en del av vår vardag och många är uppkopplade dygnet runt. När barnets skola och fritidsintressen blir lidande och när den digitala stressen blir för stor är det dags att fundera på när och hur mycket tid man spenderar framför skärmen.

Sven Rollenhagen om skärmberoende

6:34

När skolan blir lidande och man börjar strunta i tidigare fritidsintressen eftersom spelandet tar kan ta mycket tid, då är det dags att föräldrarna att ta atg i barnets datorspelande. Enligt Sven Rollenhagen, specialist på datorspelsberoende, är det mest pojkar som är datorspelberoende.

- Jag brukar tala om att de hamnar i en spelbubbla när den som spelar bara rör sig kring spelvärlden, säger Rollehagen.

När en vuxen börjar peta i bubblan kan barnet ofta bli argt och bäst är det att diskutera spelandet vid en annan tidpunkt än just i spelsituationen. Rollenhagen rekommenderar föräldrar, som är oroliga över sitt barns spelande, att själva spela spelen barnet spelar för att bättre kunna förstå vilka spel barnet spelar.

- Dessutom ska man prata med sitt barn i lugn och ro och inte skrika och gapa. Så att man kan komma överens med barnet hur mycket hen ska spela, när och vilka spel, säger Rollenhagen.

Rollenhagen tycker inte att man ska vara rädd för att söka hjälp utifrån om man inte klarar av att hantera situationen.

Med Internet talar man ofta om frihet. Rollenhagen anser att man ska ha strukturer och regler för hur mycket tid små barn sitter vid skärmen men med äldre barn ska man tillsammans resonera hur olika skärmar ska användas.

De flesta, både yngre och äldre, har i dag mobiltelefonen med sig mycket av tiden och det kan enligt Rollenhagen orsaka både farliga situationer i till exempel trafiken och problem med vett och etikett när folk använder telefonen vid fel tillfällen. Rollenhagen talar också om digitalstress-

- Folk tror att de inte ska bli omtyckta om de inte ger feedback på en bild på till exempel Facebook. Det är sällan en kommentar gäller liv eller död, säger Rollenhagen.

Rollenhagen tycker att vi borde tänka på när vi ska ha med mobiltelefonen, när vi ska stänga av ljudet och när vi ska stänga av telefonen helt.