Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"De nya ministrarna har fått en orättvis mediebevakning"

Från 2014
Uppdaterad 30.09.2014 14:39.
Samlingspartiets Sanni Grahn-Laasonen och Socialdemokraternas Sirpa Paatero
Bild: Lehtikuva

Nej inte nu igen! Vi har sett det här förut. Så reagerade Matilda Hemnell som jobbar som projektsekreterare på Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs, då hon följde med rapporteringen kring de nya ministrarna, miljöminister Sanni Grahn-Laasonen och utvecklingsminister Sirpa Paatero.

Matilda Hemnell gästade Radiohusets studio
Bildtext Matilda Hemnell hoppas på en förbättring
Bild: YLE / Hanna Berndtson-Hera

- Vi har sett det förut att kvinnliga ministrar får en annorlunda behandling och ett annorlunda bemötande och det förekom en hel del sexism och chauvinism i rapporteringen, säger Hemnell.

Bland de värsta övertrampen nämner hon att Grahn-Laasonen i en artikel kallades för Stubbs pålitliga ängel och en intervju där man talade med hennes pappa istället för ministern själv.

- Ibland handlar det inte heller om att vara väldigt tydligt sexistisk, utan det finns där mellan raderna och i synnerhet med bildsättningen kan det gå riktigt tokigt, förklarar Hemnell.

Varför medierna väljer den här sortens rapportering är ännu höljt i dunkel. I viss mån tror Matilda Hemnell att det handlar om oaktsamhet och att man ännu inte har genusglasögonen på sig. Många går och bär på egna förutfattade meningar, utan att vara medvetna om det.

- Ibland undrar jag förstås om det handlar om att media vet att de rubrikerna säljer och målet är att skapa upprörda känslor och få igång en diskussion, spekulerar Hemnell.

Fokus på kön

Över lag presenteras män och kvinnor väldigt olika, till exempel är en manlig politiker enbart en politiker, medan en kvinnlig politikers kön spelar en mycket större roll i och med att hon ofta benämns som just en kvinnlig politiker. När det gäller en kvinna i politiken spelar utseendet ofta en större roll i rapporteringen än då det gäller en manlig dito. Både ett s.k. vackert utseende, men även ett ointresse för det yttre, används emot kvinnor i politiken.

De problem som uppstår då en nyutnämnd kvinnlig minister i media framställs som en ängel, bedöms enligt sitt klädval eller presenteras genom sin pappa, är bland annat att hon får en helt annan start än andra, manliga, ministerkolleger får.

- Tittar man till en större helhet, så visst är det så att kvinnliga politiker bedöms på andra grunder, minsta felsteg nagelfars och de får inte samma uppbackning som män, bedömer Matilda Hemnell.

Den ojämlika bedömningen kan i det långa loppet leda till att kvinnor drar sig för att få vissa poster och sitter i sina positioner kortare tid, vilket i slutändan leder till ett demokratiunderskott.

Hårda kommentarer

Matilda Hemnell menar att den allmänna opinionen är ännu grymmare än mediernas rapportering och tydligare sexistiska kommentarer förekommer. Folk går till och med så långt att de för fram misstankar om att hon har anställts på tvivelaktiga grunder.

- Medierna har en väldigt viktig roll och borde inse att de har en maktposition och ta en mer aktiv position när det gäller hur politiker presenteras, menar Matilda Hemnell.

En positiv sak som Hemnell har lagt märke till är att man i finlandssvenska medier fäster mer uppmärksamhet i de här frågorna.

- Visst ser man ibland vissa bottennapp, men det känns ändå som om det finns någon tanke bakom och faktum är att det här inte är någon enkel sak, konstaterar Matilda Hemnell.

Mer om ämnet på Yle Arenan