Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Livets kosmiska byggstenar

Från 2014
Uppdaterad 30.09.2014 15:15.
Vintergatan fotograferad i Ingå.

Hypotesen om att livet ursprungligen uppstod i rymden, snarare än på en planet som jorden, fick en ny knuff i ryggen häromdagen.

Forskare på Europeiska Sydobservatoriets (ESO) nya super-radioteleskop ALMA i Chile har upptäckt komplexa organiska molekyler i ett stjärnbildande gasmoln, 27 000 ljusår från jorden. Molekylen i fråga, iso-propylcyanid, består av en förgrenad kolstomme av samma sort som i aminosyror, proteinernas byggstenar, och är den mest komplexa organiska molekyl som någonsin har upptäckts i den interstellära rymden, alltså gapet mellan stjärnorna.

Det här fyndet presenterades i tidskriften Science, och slutsatsen är att organiska molekyler i rymden är betydligt vanligare än vi hittills har trott, även om vi de facto har hittat meteoriter med aminosyror i här på jorden. Och som sagt så är det här ännu en bekräftelse för hypotesen om att livets byggklossar kan härstamma från rymden, där de uppstår i samband med själva stjärnformationen. Livet här på jorden, du och jag och din petunia, kan med andra ord vara äldre än själva solen.

Science-artikeln hittar du här.