Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Dags att plantera blomsterlökarna

Från 2014
Uppdaterad 05.05.2015 16:36.
Påskliljor
Bildtext Narcisser går utmärkt att plantera i både kruka och rabatt.
Bild: Yle / Heli Mäkikauppila

Det har blivit höst och dags att agera om du vill ha färgprakt i trädgården till våren och sommaren. Att plantera blomsterlökar är dessutom en lätt och trevlig syssla för hela familjen.

Det går utmärkt att plantera blomsterlökar också i krukor och korgar som förvaras svalt och frostfritt. Med andra ord finns det inget trädgårdskrav för att odla fram vårblomster i egen regi. Det är bra om krukorna har dräneringshål i botten om de står under bar himmel. Prova med dvärgnarcisser, tulpaner och krokusar.

De flesta blomsterlökar trivs på en solig plats i trädgården men bland andra snödroppen och krokusen trivs på skuggigare platser. Plantera lökarna i väldränerad jord med den spetsiga delen uppåt på 5-10 centimeters djup. Plantera hellre lite för djupt, om du är osäker, så att lökarna inte torkar. Vattna blomsterlökarna efter plantering.

Snödropparna blommar.
Bildtext Snödroppen är en av vårens första blommor.
Bild: Yle/Moa Brunström

Om vintern blir kall och snöfattig är det bra att täcka över jorden där lökarna finns nergrävda. Granris, blad eller kompostjord fungerar bra.

Sedan är det bara att luta sig tillbaka och vänta på att liljor, krokusar, tulpaner, hyacinter eller vad man råkat plantera, spirar fram i kapp med vårsolen.

Läs också:
Plantera barrväxter på hösten

Mer om ämnet på Yle Arenan