Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ingen utmarsch vid HBL- facket får kritik för tandlöshet

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 14:02.
Hufvudstadsbladet

Hufvudstadsbladets journalistiska fackklubb beslöt vid ett möte i dag tisdag att inte vidta några åtgärder med anledning av nedskärningarna inom KSF Media.

Facket hade samlats för att ta ställning till ledningens svar på deras senaste krav, och eftersom svaret inte var tillfredsställande ordnade man en omröstning om utmarsch.

Majoriteten av journalisterna (25 av 39) röstade också för en utmarsch, men då mötet krävde kvalificerad majoritet räckte ja-rösterna inte till.

Resultatet gjorde många av journalisterna både uppbragta och besvikna, och flera av dem lämnade mötet i protest omedelbart efter att rösterna hade räknats.

Frustrationen är stor, säger en HBL-journalist som vill vara anonym.

- Jag fattar inte att så pass många kunde rösta emot. Många är arga och tycker att det här är både tandlöst och ryggradslöst. Nu går vi här och undrar vilka det var som röstade nej.

Eftersom ingen ändå vill skapa mera splittring inom facket, är det inte heller någon som öppet vill framföra kritik mot beslutet.

Facket vädjar om stöd av läsarna

Fackklubben hade tidigare ställt två krav till KSF Medias ledning: att få en personalplats i KSF Medias styrelse och att ledningen skulle avstå från två av de planerade 30 journalistuppsägningarna som kompensation för anställningen av en extern innehållsdirektör mitt under pågående samarbetsförhandlingar.

Ingetdera av kraven godkändes av ledningen.

- Vi kunde inte på något sätt vara nöjda med ledningens svar, och så röstas det ändå nej till motåtgärder och vi återgår till det normala som om ingenting hade hänt. Det här är pinsamt för facket, säger vår anonyma källa.

Det konkreta resultatet av dagens fackmöte blev till sist en ny skrivelse till KSF-ledningen, där man uttrycker sin besvikelse och upprepar sitt krav på en styrelsepost.

Fackklubben vädjar också om stöd av läsare och "alla som värnar om en fri, öppen och pluralistisk nyhetsförmedling och debatt i Svenskfinland".

Stöd och sympati för HBL-journalisterna kan visas med hjälp av hashtaggen #bevarahbl i sociala medier.

I morgon onsdag kommer beskedet om vem som får gå och vem som får stanna kvar.

Yle Huvudstadsregionen ringde upp Yrsa Grüne, mångårig medarbetare på Hufvudstadsbladet för att få en kommentar om dagen.

Läs också:
Läs också:
Ingen utmarsch vid Hbl - facket får kritik för tandlöshet
Pappa betalar inte längre
"Vi bara fördröjde illamåendet"
"Avsked till en arbetsgemenskap"
Holmström lämnar KSF Media
Behövs alla finlandssvenska tidningar? Svara på OBS debatts webbfråga!
"Det finns inga gratis nyheter"

1.10 kl. 12:08: Artikeln uppdaterad med en ljudfil