Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Vi bara fördröjde illamåendet”

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 14:01.
Tidningar sätts i en postlåda.
Bild: Yle/Marie Söderman

Så här trodde vi inte att det skulle gå, säger pensionerade Hbl-reportern Nils-Erik Friis när samarbetsförhandlingarna inom KSF-media kommer på tal i Radio Vegas Slaget efter tolv. Han tror att omläggningarna i den finlandssvenska tidningsvärlden kommer att leda till färre tidningar i södra Finland.

- Tidningarna behövs, men frågan är om det behövs lika många som idag. Jag tror att vi kommer att se en framtid med betydligt färre tidningar också i södra Finland. I Österbotten har det ju redan gjorts en omfattande rationalisering när Österbottningen och Jakobstads Tidning slogs ihop, säger Friis.

Enligt Friis insåg man inte i samband med tidigare samarbetsförhandlingar hur omfattande och snabba förändringarna inom medievärlden egentligen var. Det här gäller till exempel samarbetsförhandlingarna år 2009 då Friis själv hörde till dem som berördes:

- Nu inser jag vi borde ha varit betydligt mer öppna och fördomsfria, och funderat på hur det kommer att gå i framtiden. Jag tror att vi bara fördröjde illamåendet, och åtgärderna borde antagligen ha gjorts betydligt tidigare.

Enligt professorn i journalistik Tom Moring är det bra att krismedvetenheten nu har ökat i de finlandssvenska mediehusen.

- Det som är det allra viktigaste är att det svenska språket stöds av ett fullgott och täckande medieutbud. Och det betyder att vi måste ordna det väldigt rationellt och kostnadseffektivt, för så måste alla minoriteter.

Ett av de stora frågetecknen är hur det ska gå för den riksomfattande bevakningen när personalen minskar på tidningarna. Enligt riksdagsman Stefan Wallin (SFP), som i början av 2000-talet jobbade som andra redaktör vid Åbo Underrättelser, måste man nu vara beredd att tänka i nya banor.

- Tankarna går osökt till de medieutredningar som gjorts kring tätare samarbete mellan finlandssvenska tidningar. Nu börjar vi vara i ett läge där den gemensamma rocken mellan de finlandssvenska tidningshusen blir allt mer angelägen. Men det ska förstås inte betyda att det lokala försvinner. Det är ju därför man har sin lokala sin lokala tidning, för att få veta vad som händer just i den egna regionen, ur den egna regionala synvinkeln.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 30.09.14 Svenskfinland utan tidningar?

Programmet är inte längre tillgängligt

Hör hela debatten i Slaget efter tolv!

Läs också:
Ingen utmarsch vid Hbl - facket får kritik för tandlöshet
Pappa betalar inte längre
"Vi bara fördröjde illamåendet"
"Avsked till en arbetsgemenskap"
Holmström lämnar KSF Media
Behövs alla finlandssvenska tidningar? Svara på OBS debatts webbfråga!
"Det finns inga gratis nyheter"

Mer om ämnet på Yle Arenan