Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jättepandor kan komma till Finland

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2014 21:38.
Yle Nyheter: Babyboom bland pandor - Spela upp på Arenan

Det är möjligt att djurparkerna i Ranua och Etseri får kinesiska jättepandor som dragplåster. Kina hyr ut jättepandor för en miljon dollar per år om djurparkerna uppfyller alla krav.

Förhandlingarna med Kina ska skötas av jord- och skogsbruksministeriet. Fram till slutet av november ska djurparkerna göra upp en plan, uppger kanslichef Jaana Husu-Kallio på ministeriet.

Om förhandlingarna leder till resultat kan pandorna komma till Finland om några år.

Yle Nyheter: Pandaförhandlingar med Kina - Spela upp på Arenan

Antalet ökar

Samtidigt rapporteras det från Kina att framtidsutsikterna för den utrotningshotade jättepandan ljusnat.

En del forskare i Kina anser att hotet om att arten skulle dö ut inte längre finns. Kina är det enda land där pandan förekommer ute i naturen.

Populationen har ökat under de senaste decennierna. Jämfört med 80-talet uppskattar man att det nu finns hela 40 procent fler pandor. Trots det är de inte fler än cirka 1 600 som lever ute i det fria.

Stort steg från fångenskap till frihet

I Kina talas det till och med om en babyboom bland pandor som lever i fångenskap. Deras antal har ökat från något tiotal till över 300 djur på bara 25 år.

Svårigheten nu är att få pandorna att överleva när de släpps ut i det fria.

Forskare i pandakläder

På en del forskningsstationer i de kinesiska pandareservaten klär forskarna ibland ut sig till pandor. De försöker förhindra ungarna att få syn på dem medan de undersöker skillnaderna i beteendet hos ungar och vuxna pandor.

En del av ungarna har aldrig haft någon kontakt med människor, medan de vuxna är vana vid folk och rätt tama.

Större chanser att överleva i det fria

Genom att upprätthålla distansen till ungarna tror forskarna att det ger ungarna bättre chanser att överleva när de släpps ut i det fria.

Av de tio pandor som släppts ut i naturen sedan 80-talet har bara två klarat sig. Sex pandor har tagits tillbaka till de center där de blev uppfödda.

En panda har hittats död och en annan tros också ha dött. De har sannolikt fallit offer i strider med vilda pandor om föda och revir.

Diskussion om artikeln