Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandsinstitutet brobyggaren mellan Finland och Tyskland

Från 2014
Uppdaterad 04.09.2015 13:27.
Anna- Maija Mertens, chef för Finlandsinstitutet i Berlin
Bildtext Chefen Anna-Maija Mertens om Finlandsinstitutet i Berlin.

Tysklands roll som knutpunkt för inte bara Europeisk politik utan också kultur har under de senaste åren förstärkts. Att få in en fot på den tyska marknaden betyder därför också att få in en fot på den europeiska marknaden.

En genväg för finländsk kultur och vetenskap är Finlandsinstitut i Berlin, som hjälper konstnärer att få kontakt med den tyska publiken.

- Vi vill vara som en brobyggare mellan Finland och Tyskland, konstaterar institutets chef Anna-Maija Mertens.

På gränsen mellan det före detta Öst- och Västberlin ligger Finlandsinstitutet för kultur och vetenskap, en brobyggare mellan det tyska och det finska. Här jobbar 14 personer med att förmedla finsk kultur och vetenskap i Tyskland, och hjälpa dem som vill hitta fram att förstå det tyska kultur- och vetenskapsklimatet.

Efter att muren föll enades Öst- och Västtyskland, och Berlin blev huvudstad i det förenade Tyskland. När Finland ville grunda ett institut för konst och vetenskap blev platsen den nya gamla huvudstaden, Berlin.

Institutet fyller 20 år i höst, och har alltid haft som uppgift att befrämja finländsk kultur och vetenskap inte bara i Tyskland utan i hela det tyskspråkiga Europa.

faktaruta

  • Vad: Finlands institut i Berlin fyller 20
  • Läge: Berlin
  • Uppgift: Vara en brobyggare för kultur och vetenskap mellan Finland och Tyskland
  • Anställda 14, varav 7 är praktikanter
  • Verksamhet: ca 150 evenemang per år, i år program i anslutning till Frankfurtmässan under rubriken Finnland cool2014.

Och vad kunde för tillfället tänkas intressera i det tyskspråkiga Europa?

- En sak är jämlikhet, en annan skola och utbildning, en tredje bibliotek, svarar Anna-Maija Mertens, chef för Finlands kulturinstitut.

Kulturinstitutet öppnar dörrar

- Vi vill öppna dörrar och föra in det finländska till Tyskland, Österrike och Schweiz, och för finländare berättar vi hur Tyskland och tyskarna fungerar. Tyskland är ett delat samhälle med många hierarkier och man måste veta hur man tar sig fram. I Finland fungerar ofta raka och direkta kontakter, men det gör det sällan här.

- Vi berättar och informerar om hur man ska göra och på vilket vis det lönar sig att gå till väga. Samtidigt vill vi ha koll på vad tyskarna kunde vara intresserade av inom vetenskap, samhälle och konst i Finland.

Men varför behövs ett institut som det här? Tyskland och Finland är ju så lika, eller?

- Det verkar som om vi är så lika, och att det först är när vi åker till Sydeuropa som det blir svårt, berättar Anna-Maija Mertens.

- Grundtanken är att det inte finns några problem och därför tar man inte reda på saker och ting. Och det här märks ofta bland konstnärer och forskare som kommer till Tyskland, de har inte kollat vart de kommer och de har inte heller förberett sig. Det är det största felet man kan göra när man kommer till Tyskland som är de kritiska dialogernas land. Man borde vara förberedd till 100 procent.

I Tyskland ifrågasätter man, och det är bra

- Tyskarna vill veta och fråga och diskutera och analysera, och finländarna blir helt utmattade efter tredje frågan och undrar om vi inte kunde gå och äta något, ”tavlorna hänger där på väggen, titta på dem sen om ni hinner”, skrattar Anna-Maija Mertens.

- I Tyskland är man intresserad om man ifrågasätter, medan man i Finland tror att man inte har lyckats få fram sitt budskap om man blir ifrågasatt. Och här kan vi komma in, vi kan berätta och förmedla. Om någon frågar och ifrågasätter dig betyder det att du är intressant, så var beredd på att berätta om dig och din konst .

- Det här tycker många finländare att är jobbigt, men vill du göra karriär i Tyskland så måste du vara beredd på debatt, och på en mycket kritisk sådan, berättar Anna-Maija Mertens.

Årets alla 150 projekt som Finlandsinstitutet är med om att arrangera har en anknytning till bokmässan i Frankfurt, världens största bokmässa där Finland i år är temaland.

Arbetet inför mässan har pågått i flera år. Runt 130 författare översätts till tyska, och Finlands paviljong i Frankfurt kommer att vara stor som en halv fotbollsplan! För finländsk litteratur, konst och kultur innebär Frankfurt-hedersgästskapet i korthet: Allt ljus på Finland i det tyskspråkiga Europa!

Det handlar om ett av världens största kultur- och medieevenemang, och för Finlandsinstitutet gäller det att försöka fånga upp intresset också på längre sikt.

Mikaela Weurlander intervjuar chefen Anna-Maija Mertens, om Finlandsinstitutet och arbetet där. Här berättar Mertens också om de största fallgroparna man kan ramla i när man möter Tyskland – och hon avslöjar sin favoritplats i Berlin.

Programmet "En plats i Berlin" berättar inte bara om en plats, Finlandsinstitutet i Berlin utan också om att hitta plats i staden Berlin. Yle Fem fredag 4.9.2015 kl 20.00. Programmet är en repris från 2014.

Läs också: Frankfurts Bokmässa Finlands största kulturexportsatsning