Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett bibliotek med utsikt

Från 2014
Bibliotekschef Maria Tverin i bibliotekets andra våning med fin utsikt och en ljuskälla tack vare ett hål i golvet.
Bildtext Bibliotekschef Maria Tverin på andra våningen i det nya biblioteket i Ingå.

En del av kommungården i Ingå ser helt annorlunda ut nu för tiden. De intäckta ytterväggarna som vi vant oss att se är nu ett minne blott och nu är det i stället stora fönster som dominerar fasaden mot hamnen.

Det är förstås det nya biblioteket i Ingå kyrkby det handlar om. Där har låntagarna så småningom en fantastisk utsikt över hamnen och de ser också det gamla biblioteket på andra sidan ån. Och de stora fönstren gör att det nya biblioteket ser inbjudande ut för dem som går förbi.

Nöjd chef

Bibliotekschef Maria Tverin är väldigt nöjd med sin nya arbetsplats som hon delar med fyra kolleger.

- Det känns jättetrevligt då man varje dag ser framsteg. Det är slutspurt nu.

Det gamla biblioteket i trähuset mitt emot är så gott som tomt, några gamla hyllor finns kvar som personalen funderar vad de ska göra med.

Det doftar nytt i det nya biblioteket i kommungården där dagsljuset strömmar in genom de stora fönstren. Bokhyllor är redan på plats och fyllda med böcker, men nu är hyllorna inte proppfulla så som de var i det gamla biblioteket. Nu finns det rum i raderna med böcker.

Två våningar

I första våningen finns ungdomsböcker och ett allaktivitetsrum. Det rummet finns mitt i salen och har glasväggar på tre sidor, en vägg är en helt vanlig vägg. Där ska ungdomar kunna spela olika spel och där finns också en möjlighet att digitalisera gamla filmer.

I första våningen finns också kommunens egen informationspunkt. Den öppnar i dag klockan 8, då kan man besöka biblioteket även om personalen börjar arbeta först klockan 12.

Man kan gå upp till andra våningen via trappor eller med hiss. Vuxenböckerna finns där fullmäktige samlades tidigare. Barnböckerna och lånedisken finns också på andra våningen.

Mera öppet än tidigare

Det nya biblioteket i kyrkbyn i Ingå är ett så kallat meröppet bibliotek. Det betyder att låntagarna kan gå dit även då personalen inte är på plats.

Biblioteket är öppet alla dagar mellan klockan 7 och 21 och man övervakas med hjälp av kameror och alarmportar efter att man kommit in med hjälp av lånekort och pinkod.

- Man får pinkoden vid lånedisken, men de flesta har redan en kod som de använder på webben, säger Tverin.

Läs också:

Meröppet bibliotek i Ingå