Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Det är på tiden att n-ordet rensas från Pippi"

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 10:24.
En sida ur bilderboken Pippi håller kalas där Pippis pappa presenterar sig som kung
Bildtext I boken Pippi håller kalas är Efraim kung, inte n-kung
Bild: YLE / Hanna Berndtson-Hera

Jag menar inget illa då jag använder ordet neger! Det är helgerån att ändra i Astrid Lindgrens verk! Är det pk-maffian som är i farten igen? Reaktionerna lät inte vänta på sig då Svt meddelade om sitt beslut att klippa i tv-versionen av Här kommer Pippi Långstrump, bland annat så att Pippis pappa presenteras som enbart kung i stället för negerkung.

Programmet Radiohuset ringde upp fyra olika personer som alla fick ta ställning till varsin kommentar som är plockade ur kommentarsfältet till den ursprungliga artikeln om Svt:s beslut, på svenska.yle.fi.

Bildtext Maria Turtschaninoff
Bild: X3M/Catariina Salo

Radiohuset: Ska n-ordet användas i Pippi? Författaren svarar

Programmet är inte längre tillgängligt

Författaren

Fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff får ta ställning till hur hon som författare förhåller sig till tanken att någon om ungefär 50 år ändrar eller censurerar något i hennes böcker, någonting som cirka år 2064 anses rasistiskt eller kränkande.

- I princip tycker jag att det skulle vara helt okej, dels för att det som jag skriver vänder sig till ungdomar och vi har ett speciellt ansvar gentemot dem och dels för att man faktiskt lär sig nya saker hela tiden, säger Turtschaninoff.

Vidare vill Turtschaninoff påminna alla som hetsar upp sig över att det nu klipps i Astrid Lindgrens verk, att så inte är fallet.

- Det handlar ju faktiskt om en tv-serie som endast är baserad på hennes verk.

Läs också: SVT: Lindgren tog ställning i rasismdiskussionen

Radiohuset: Ska n-ordet användas i Pippi? Rwandiern svarar

Programmet är inte längre tillgängligt

Den Rwandiska läraren

Evariste Habiyakare är född i Rwanda och jobbar i dag som lektor i företagsekonomi och bor i Borgå och han får svara på hur det som mörkhyad känns att höra ordet neger användas.

- De flesta som jag har pratat med brukar reagera mycket negativt på ordet neger och det beror på historien om slavar och apartheid i Sydafrika, förklarar Habiyakare.

Enligt honom är det på tiden att Pippis pappa blir kung i stället för negerkung.

Radiohuset: Får man använda n-ordet? Språkvårdaren svarar

Programmet är inte längre tillgängligt
Charlotta af Hällström-Reijonen är en av språkexperterna i Radio Vegas Spräkväktarna.
Bildtext Charlotta af Hellström-Reijonen
Bild: Yle/Hedda Jakobsson

Språkvårdaren

Det verkar finnas många som anser att det hör till deras mänskliga rättigheter att använda sig av ordet neger, eftersom de själva inte menar något illa med det. Språkvårdare Charlotta af Hellström-Reijonen konstaterar att eftersom ordet inte längre är neutralt och vi inte kan vrida tillbaka klockan, så har ordet blivit förstört och skall därför inte användas.

- Eftersom svarta personer själva uppfattar det som negativt är det inte okej att använda det, säger Hellström-Reijonen.

Radiohuset: Får man ändra i Pippi? Litteraturvetaren svarar

Programmet är inte längre tillgängligt
Mia Österlund.
Bildtext Mia Österlund
Bild: Yle/Carmela Johansson

Litteraturvetaren

Nu då Pippis pappa ska bli kung i stället för negerkung är det många som anser att det är helt förkastligt att ändra i en gammal klassiker, men litteraturvetare Mia Österlund konstaterar att det har ändrats förut.

- Alfons Åberg har hamnat där på grund av att det röks i böckerna, påpekar Österlund och nämner ytterligare några exempel.

Samtidigt hoppas hon att inte allt för mycket ska förtigas och rensas bort, för då blir historien rätt så obegriplig.

Intervjuerna gjordes av Eva Frantz, Hanna Othman och My Tengström.

Mer om ämnet på Yle Arenan