Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny blunder av Secret Service

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 06:43.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Secret Service som har i uppgift att skydda USA:s president får svidande kritik efter att det uppdagats att en beväpnad man för ett par veckor sedan tilläts åka i samma hiss som Barack Obama.

Incidenten skedde den 16 september i Atlanta, det vill säga tre dagar innan en knivbeväpnad lyckades klättra över Vita husets staket och komma in i byggnaden.

Den beväpnade mannen som åkte i samma hiss som Obama har tre gånger dömts för misshandel. Enligt uppgift blev president Obama inte underrättad om fallet.

Secret Service blev misstänksamma mot mannen, som jobbade för ett utomstående säkerhetsbolag, då han började fotografera och filma presidenten. Då man därefter förhörde honom bad hans förman om hans vapen. Detta kom som en överraskning för Secret Service eftersom alla som vistas i närheten av presidenten bör ha ett specialtillstånd för att få bära vapen.

Chefen tog ansvar för det skedda

Julia Pierson, som är chef för Secret Service, ställdes på tisdagen till svars inför det utskott i representanthuset som har i uppgift att ha uppsikt över organisationen.

- Detta var oacceptabelt och jag tar fullt ansvar för det skedda. Alla vi inom Secret Service är upprörda över att detta kunde ske. Det är uppenbart att vi gjorde misstag, sade Pierson.

Kongressledamöter från såväl det republikanska som det demokratiska partiet var mycket kritiska till Secret Service under frågestunden.

- En brottsling är i presidentens omedelbara närhet och de kollade inte mannens bakgrund. Jag har inte ord nog för att beskriva hur upprörd jag är då jag tänker på att presidenten och hans familj var i fara, sade utskottets ordförande Jason Chaffetz till Washington Post.

Secret Service har ett skamfilat rykte

De senaste fadäserna kastar en ny skugga över Secret Service. Under de senaste åren har organisationens rykte skamfilats flera gånger.

År 2011 tog en beväpnad man sig in på Vita husets område och avlossade minst sju skott mot presidentbostaden. År 2012 tvingades chefen för Secret Service avgå efter att det kommit fram att en agent köpt en prostituerad inför presidentens statsbesök i Colombia och i våras skickades tre agenter hem på grund av ett fylleslag i samband med ett statsbesök i Nederländerna.

Sammanlagt fyra amerikanska presidenter har mördats och samtliga av dem sköts ihjäl. De två mest kända av dem är Abraham Lincoln som sköts i en teater 1865 och John F Kennedy som sköts ihjäl 1963.