Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många utmaningar väntar Nato-generalsekreteraren Jens Stoltenberg

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 10:30.
Jens Stoltenberg
Bildtext Stora utmaningar väntar Jens Stoltenberg som ny Nato-chef
Bild: Roald Berit/EPA

I dag tillträder Norges förre statsminister Jens Stoltenberg som ny generalsekreterare för försvarsalliansen Nato. Yle Nyheters Brysselkorrespondent Dan Ekholm påpekar att världens mäktigaste organisation nu står inför minst tre viktiga utmaningar.

- Den första handlar om Natos traditionella roll, det vill säga garantera säkerheten för sina medlemsländer och allierade och det här då särskilt i en tid då Ryssland igen verkar vilja expandera, kommenterar Ekholm.

- För det andra så handlar det om det islamistiska i Irak och Syrien, med IS, vi ska ju komma ihåg att Syrien är grannland med Natolandet Turkiet, fortsätter han.

Ekholm påpekar att en tredje utmaning är cyberhotet, som kan slå ut civilsamhällen väldigt snabbt – ibland mycket mer effektivt än med konventionella vapen.

I går sade Jens Stoltenberg i en intervju för NRK att hans nya Natojobb liknar de politiska jobben i hans hemland Norge.

- Man måste vara förberedd på överraskningar, på små och stora kriser. Man måste vara förberedd på att det är saker kan vara mer komplicerade än man först trodde. Att ha beredskap till att hantera det oförutsedda, det är en viktig del av att vara generalsekreterare för Nato, sade Stoltenberg.

Den nya generalsekreteraren lade till att hans jobb skulle vara mycket enklare om man på förhand kunde säga på förhand var nästa kris slår till.

- Men världen är dessvärre en ganska komplicerad plats och det kommer jag säkert att erfara under de kommande månaderna och åren, trodde han.

Dan Ekholm påpekar att Stoltenberg kommer att vara en mäktig man.

- Men vi ska också komma ihåg att det är de 28 Nato-medlemsländerna som avgör vilken utrikes- och säkerhetspolitik Nato kommer att föra. Generalsekreteraren är satt att förvalta och samordna den här politiken, inte att egenmäktigt dra upp några linjer som medlemsländerna inte kan gå med på.

Under tisdagen ville Stoltenberg inte dra upp någon säkerhetspolitisk linje, men i dag på onsdagen väntas han berätta hurdan han kommer att vara som ledare.

- Men några stora överraskningar kommer det inte att vara när det gäller Natos politik, sa han, för Nato bygger på stabilitet, inte på överraskningar. Det är det som är själva idén med Nato, att det ska vara stabilt, tillägger Ekholm.

Och Stoltenberg efterträder nu dansken Anders Fogh Rasmussen – finns det skillnader mellan dem?

- I sak när det gäller sättet på vilket Nato kommer att föra sin politik så tror jag inte att skillnaden är så stor, men däremot är framtoningen och ledarstilen ganska olika.

Stoltenberg demonstrerade till exempel som tonåring utanför USA:s ambassad i Oslo utanför USA:s ambassad mot Vietnam-kriget, och han är kanske mer öppen och kommunicerar mera. Och så kommer han från ett grannland, där han har varit ledare länge, som gränsar till Ryssland. Han har personliga erfarenheter av Putin, och en del hävdar att Putin skulle lyssna mer till Stoltenberg än Fogh Rasmussen men det är svårt att veta hur det är med den saken på riktigt, kommenterar Ekholm.

Ekholm påpekar att Stoltenberg också under 1990-talet deltog i en cykelprotestmarsch mot att Frankrike utförde kärnprovssprängningar på en atoll i Stilla havet, och att han nu alltså ska arbeta med Frankrike som är en kärnvapenmakt och en av Natos tyngsta medlemmar.

Dan Ekholm intervjuades av Katarina Melin i direktsändning i Yle Nyheter kl. 8.