Kallt och vått: Glaciäräventyret
Varför fascineras vi av glaciärer?
Som finländare är det exotiskt att besöka en glaciär. Vi har ju inte så många andra glaciärer än de inne i frysboxen, att stoltsera med.
Lite skämtsamt kan man säga att glaciärer länge har varit ett hett ämne. I media frågas det huruvida växthuseffekten kommer göra att de alla smälter bort? Och hur kommer det att påverka de djur som lever de områdena, kommer de också att försvinna? Det är bra att saken diskuteras och att folk blir medvetna om den otroliga vattenmängd som utgör en glaciär.
Informationen tycks ha gått fram. Folk gör val för att minska sin belastning på klimatet. Åtminstone en del av oss gör det. Vi cyklar till jobbet, vi källsorterar, kör elbilar och flyger mindre. Flygning har blivit den stora boven. Men hur gör man om man skall på en expedition?
En stor expedition är ett logistiskt mästerverk som inte ovanligt kräver chartrade lastflygplan, ofta av Hercules-typen. Dessa plan är långt ifrån bränslesnåla eller ekologiska. Tyvärr misstänker jag att många expeditioner som utförts i vi-vill-sprida-kunskap-om-den-globala-uppvärmningens-namn, egentligen bara varit individers privata egotripp som kostat miljön mer än de gett, genom användandet av dessa stora flygplan. Ledsamt.
Men tillbaka till varför glaciärer är så spännande. Här kommer lite fakta om glaciären:
En glaciär är inte bara ett jättestort block is, den är en fungerande helhet. Den växer, den krymper och den rör på sig. Den existerar på grund av denna funktion. Glaciärer smälter för att denna funktion har rubbats i och med förändringarna i klimatet.
Glaciären uppstod för väldigt länge sedan och har vuxit sedan dess. I glaciären har det sparats mängder information som väntar på oss som vill forska i den. Man kan nästan se hela denna makalösa frysta vattensamling som ett levande arkiv. Det som främst finns lagrat i glaciären är gas. Under sitt liv har isen kapslat in mängder av bubblor innehållande luft från miljoner år tillbaka. De här bubblorna är viktiga i klimatforskningen. Genom att studera dem lär vi oss hur luften förändrats från den tid då glaciären bildades.

Under glaciären finns det fast mark. På grund av trycket och glaciärens rörelse pressas materia igenom isen. Man kan se glaciärer med små sandhögar på, sandhögar som alltså har tryckts igenom isen. På Grönland har man till och med hitta rester av växter inpressade i isen. Nördigt? Jo, men spännande.
Text: Tom Nylund - Äventyrare
Kolla mina äventyr då jag reser runt Norden i äventyrsprogrammet Kallt&vått som sänds på Yle Fem på söndagar kl.19.00 och på Yle Arenan.