Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katainen sist i Junckers EU-hierarki

Från 2014
Jean-Claude Juncker
Bildtext Jean-Claude Juncker.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Finländaren Jyrki Katainen är lägst i hierarkin bland de sex viceordförandena i Junckers kommande EU-kommissionen. Det här framgår av ett EU-dokument som tidningen Financial Times publicerar i en blogg.

Om EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har förhinder är hans förste ersättare nederländaren Frans Timmermans. Här är rangordningen med en ordförande och sex viceordföranden:

1. Jean-Claude Juncker (luxemburgare)
2. Frans Timmermans (nederländare)
3. Kristalina Georgieva (bulgar)
4. Andrus Ansip (est)
5. Alenka Bratušek (slovenska)
6. Valdis Dombrovskis (lett)
7. Jyrki Katainen (finländare)

Rangordningen har en underordnad betydelse, det är främst Timmermans som kommer att ersätta Juncker i det fall att han inte är disponibel. En större inverkan har vilka frågor den enskilde kommissionären handhar. Katainen kommer i den nya kommissionen att ansvara för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft.

Katainen kommer att höras av tre utskott i Europaparlamentet tisdagen den 7 oktober. För att godkännas av Europaparlamentet måste han och de andra kommissionärerna klara sig i förhören.

Av dokumentet i FT framgår också att den lettiske viceordföranden Valdis Dombrovskis kommer att ha lika mycket att säga till om i frågor som rör euron som självaste eurokommissionärsaspiranten fransmannen Pierre Moscovici.

Det har i länder i norra Europa, som förespråkar en striktare finanspolitik, förekommit oro för att den franske socialisten skulle luckra upp tolkningen av budgetreglerna för mycket.

Genom att Juncker separat slår fast att letten Dombrovskis har ett ord med i laget så ses det som en garanti för en balans mellan de båda synsätten.

Diskussion om artikeln