Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oro för framtiden vid KSF Media

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 04:47.

De anställda vid KSF Media fick på onsdagen besked om hur uppsägningarna påverkar dem personligen. Dagen var vidrig, säger Hbl-journalisten Staffan Bruun. Huvudförtroendeman Sylvia Bjon frågar sig hur det ska gå att producera KSF-tidningarna med en femtedel mindre personal än nu.

48 årsverken ska bort vid KSF Media, 19 av dem är direkta uppsägningar - av dem drabbar 10 den redaktionella personalen.

Drygt hälften av de 10 uppsägningarna berör Hufvudstadsbladets redaktion i Helsingfors. De gäller bland annat skrivande journalister, layoutjournalister och fotografer. De övriga fördelas mellan koncernens övriga tidningar. De återstående 9 uppsägningarna berör stödenheten, ekonomi- och den administrativa personalen inom KSF Media.

KSF Medias vd Barbro Teir säger att de återstående 29 årsverken sparas genom olika lösningar som pension och avgångspaket.

En tung dag

Redaktören Annika Rentola, som på onsdagen jobbade i första hand med arbetarskydd, säger att det har varit en tung dag.

- Jag har jobbat 26 år i dethär huset, och jag aldrig sett en så stor kollektiv sorg.

Journalisten Staffan Bruun konstaterade till Yle Nyheter att det har varit en vidrig dag, ingen har vetat någonting, sade han.

Rösta: Dags att stoppa pressen?

Hur HBL ser ut i framtiden tror Rentola inte att någon kan svara på just nu.

- Men dom som är kvar måste ju göra sitt bästa för att göra god journalistik. Det är för läsarna vi finns, konstaterar Rentola.

Mångfalden hotad?

Huvudförtroendeman Sylvia Bjon frågar sig hur det ska gå att producera KSF-tidningarna med en femtedel mindre personal än nu.

Enligt henne har ledningen förklarat att det ska gå med ökat samarbete, men hon poängterar att det inte är helt samma sak att ha samma typ av material på många olika ställen, vilket samarbetet enligt Bjon innebär.

-Samarbete är förstås positivt, men om samarbete enbart innebär att det exempelvis bara finns någon enstaka person som bevakar någonting och vars synvinkel blir det enda som syns på flera olika håll, att det inte finns en mångfald där, så då är det ju ett bortfall.

Läs också:

Avsked till en arbetsgemenskap
Också Bbl och ÖN drabbades
"Vi bara fördröjde illamåendet"
Pappa betalar inte längre
Dålig stämning begränsade debatt