Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny plan för hästsporten i Korsholm

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 16:18.
Den nybyggda vägen mot det blivande Hästsportcentret
Bildtext Infarten till området.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Nu finns det ett nytt förslag på vad det ska bli av det före detta hästsportcentret i Tölby-Vikby. Förslaget är originalet troget men nu finns ingen travbana med i planen.

Ny plan för hästsporten i Korsholm

1:14

Numera går området under namnet "hästcenter".

Monica Sirén-Aura
Bildtext Monica Sirén-Aura
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Manege, stall för sammanlagt 40 hästar, hagar, ridplan och terrängbanor. Det ingår i förslaget från arbetsgruppen som tillsattes av Korsholms kommunstyrelse i början av året.

I förslaget som på onsdagen presenterades av arbetsgruppens ordförande Monica Sirén-Aura ingår också reservationer för näringslivet, närmast infarten från Strandvägen. Man har också reserverat plats för ett daghem eller motsvarande verksamhet, bostadstomter och så kallat "hästnära boende".

- Det är tomter som är i nära anknytning till manege och stall. Det finns en efterfrågan på det. I dag har hästintresserade ganska långa resor till och från stallet, säger Sirén-Aura.

Det hästnära boendet ligger alltså närmare själva hästcentret än de andra bostadstomterna som planerats in. Bostadstomternas antal är 32 plus två radhustomter. Storleken på tomterna är mellan 1300 och 1800 kvadratmeter.

Området med hästnära boende består av 28 tomter. Med i planen finns också en korridor för flygekorre. Rum har också gjorts för ett par beteshagar.

Ingen travbana

Från det nya förslaget fattas en travbana, läktare och djurklinik. Drömmarna om ett så omfattande hästsportcenter begravdes slutligen när Korsholm i våras köpte ut Vasa stad ur hästsportcentret.

I dagsläget finns det en dragen väg på området och ett par parkeringsplatser. Det är inte kommunen som ska bygga stall och manege, det faller på privatpersoner och företagare.

Finns det intresserade företagare?

- Det finns det. De som har anmält sitt intresse kan ju inte sitta i åratal och vänta, därför är det lite bråttom med det här, säger Sirén-Aura.

Under arbetets gång tittade man också på Wahlroos hemman i Solf, ett område som kommunen äger men nu arrenderar ut för jordbruk. Valet föll ändå på att förverkliga hästcentret på det redan tidigare planerade området.

Planerna på en regelrätt travbana har man gett upp. Men Sirén-Aura säger att någon slags träningsbana skulle vara på sin plats. Var, det är en annan fråga.

Nu går förslaget vidare till kommunstyrelsen.

I arbetsgruppen sitter också Leif Bengs (Sfp), Mika Mäkisalo (Sfp) och Stig Beijar (Sfp).