Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Renar får reflexspray

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 14:22.
Renar får reflexsprej för att synas i mörker.
Bildtext 300 renar får reflexsprej för att synas i mörker.
Bild: Anne Ollila

I höst kan man i Lappland träffa på renar med lysande horn då Renbeteslagens förbund testar en ny sorts reflexspray på renarna. Man hoppas att sprayen ska förebygga trafikolyckor.

Redan i våras testade man reflexspray på renar för första gången. Sprayen syntes bra men hållbarheten var sämre än man hoppats och sprayen lossnade från renarnas horn. Nu i höst testas en ny svensk reflexsspray på ungefär 300 renar.

– Vi hoppas att den nya sprayen är mer hållbar än den förra. Redan i våras då vi testade den andra sprayen märkte vi att det här är ett fungerande koncept. Eftersom renhornen har en så distinkt form är det svårt att blanda ihop dem med något annat, säger Anne Ollila som är ordförande för Renbeteslagens förbund.

Enligt Ollila har det svenska företaget nu gjort sprayen mera hållbar, dessutom har förutom spray också en ny reflexfärg som man penslar på renhornen utvecklats. Det är sex stycken renskötare och ungefär 300 renar som deltar i höstens tester.

– Sprayen testas i Rovaniemiregionen eftersom vi vill ha så mycket respons av bilister som möjligt. Renskötarna har varit väldigt intresserade av den nya sprayen. Det var så många intresserade att vi inte hade möjlighet att ta med alla i testerna, säger Anne Ollila.

Vill förebygga olyckor

Genom att använda reflexspray vill man förbättra både människors och renars säkerhet i trafiken. Enligt Renbeteslagets förbund blir mellan 3 500 och 4500 renar överkörda varje år.

Den största delen av renolyckorna sker under årets mörkaste tid, alltså mellan november och januari.

– Vi hoppas att renarna nu kommer att synas bättre och att det leder till att det sker färre olyckor, säger Anne Ollila som är ordförande för Renbeteslagens förbund.

Läs också:
Smarta vägar - fiffigt men dyrt