Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jonas Karlsson spelar nationalitetstransvestit

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 13:03.
Armi Toivanen och Jonas Karlsson i Hallonbåtsflyktingen.
Bildtext Armi Toivanen och Jonas Karlsson i Hallonbåtsflyktingen.
Bild: Erika Cardenas Hedenberg

På fredag har filmen om finnen som vill vara svensk premiär. Ursprungligen är Hallonbåtsflyktingen en roman av Miika Nousiainen och nu får vi se Jonas Karlsson som Mikko på bioduken.

Stiftelsen: Jonas Karlsson: Rollkaraktären Mikko och hallonbåtar

Programmet är inte längre tillgängligt

I Hallonbåtsflyktingen byter den finska mannen Mikko Virtanen till sig en svensk identitet. Det här visar sig vara lite problematiskt när han ska involvera sig med sin nya "familj". Mikko älskar Sverige och svenskar, socialiststaten är hans utopi och Olof Palme hans stora idol. För att vara helt ärlig framstår Mikko Virtanen som en total galning.

- Mikko balanserar på gränsen till någon slags sinnessjukdom, det hela grundar sig i ett barndomstrauma med hans döda mamma. Hela den fixa idén med Sverige är ju en tvångstanke. För det mesta är Mikko snäll och vill väl, men han går över gränsen ibland och till slut blir han manisk. Han är verkligen på gränsen till galenskap då och då, men jag hoppas man kan förstå honom ibland, analyserar Jonas sin karaktär.

Jonas Karlsson
Bild: Yle/Catariina Salo

Lärde sig finska

Hela produktionen med Hallonbåtsflyktingen är en gemensam svensk-finsk grej. Man har filmat i Stockholm och i Helsingfors, i filmen ser vi både svenska och finska skådespelare och det är på alla sätt en gemensam produktion. Jonas var också tvungen att lära sig en hel del finska inför filmen.

- Det var mycket arbete med språket eftersom jag aldrig pratat någon finska eller har finska släktingar. Hur mycket av det finska ska vara med i min svenska, vilken slags finsk brytning ska det vara och vilka ord ska jag ha svårt med. Det var väldigt spännande.

Jonas relation till Finland har ändå inte ändrats nämvärt efter att ha jobbat med ett halvfinskt team, vilket i sig är positivt eftersom han alltid haft en bra relation till vårt land.

- Jag älskar Finland! Det är som hemma fast annorlunda och jag tycker väldigt mycket om det finska temperamentet.

Hallonbåtsflyktingen har premiär 3.10.