Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Affleck och Bornebusch på duken

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 10:37.
Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson i Hallonbåtsflyktingen.
Bildtext Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson i Hallonbåtsflyktingen.
Bild: Erika Cardenas Hedenberg

Det är fredag och premiärdags! Den här veckan finns det mycket att välja mellan. Allt från den omtalade Hallonbåtsflyktingen till dokumentären Ulvilan Murhamysteeri om fallet Auer och thrillern Gone Girl.

A Touch Of Sin

Filmen handlar om fyra olika personer från fyra olika provinser i Kina. Den tar upp läget i landet och visar hur ett samhälle där en skenande ekonomi för mig sig massa våld. Filmen är på kinesiska och hade premiär i onsdags. Väldigt intressant insyn i det kinesiska samhället. Den har vunnit Black Pearl-priset för bästa spelfilm vid Abu Dhabi Film Festival 2013 och fått pris för bästa manus i Cannes 2013.

Hallonbåtsflyktingen

En av höstens mest omtalade filmer har äntligen premiär. Komedin Hallonbåtsflyktingen handlar om en svensk som är fångad i en finsk mans kropp. Han har alltid hatat allt som har med Finland att göra och drömmer om ett liv i Sverige. Filmen är väldigt humoristisk. Stora namn som Josephine Bornebusch, Jonas Karlsson, Jarmo Mäkinen och Frida Hallgren hittas i casten.

Gone Girl

På deras femte bröllopsdag anmäler Nick (Ben Affleck) sin fru Amy (Rosamund Pike) försvunnen. En stor mediecirkus drar igång i samband med utredningen och Nicks trovärdighet blir bara mindre och mindre. Var är det som har hänt? Och har Nick mördat sin fru? Filmen verkar riktigt spännande och Ben Affleck gör en riktigt intressant roll.

20,000 Days on Earth

20,000 Days on Earth handlar om musikern och författaren Nick Caves liv. Vi får följa honom genom den kreativa processen och hur den kreativa kraften formar. Filmen är bildkonstnärsparet Iain Forsyth och Jane Pollards första långfilmsprojekt tillsammans, den vann pris för Best World Cinema Directing and Editing på Sundance Film Festival 2014.

Ulvilan Murhamysteeri

Det här är dokumentären om fallet Auer. Den följer med under alla stora händelser, tar kontakt med personer som är relaterade till fallet och ger en objektiv bild på det hela. Det har skrivits en hel del om Anneli Auer i medierna så ämnet är knappast nytt för någon. Spännande att få följa fallet i en film!

Kärlek och Brott (9 mois ferme)

Filmen är en fransk svart komedifilm och handlar om en kvinnlig domare som blir gravid efter en firmafest, och kommer inte överhuvudtaget ihåg händelsen. Dna-testet visar att fadern är en man som begått ett groteskt våldsbrott tidigare. Inte en man hon vill ha barn med precis. I rollerna ser vi bland annat Albert Dupontel och Sandrine Kiberlain. Dupontel har också regisserat filmen. Filmen har vunnit pris för bästa kvinnliga huvudroll och bästa orginalmanus vid Césarpriset 2014.