Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tryffel odlas i Karislojo

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 16:27.
Yle Nyheter: Tryffelhunden Pablo i Karislojo - Spela upp på Arenan

Harri Kähönen i Karislojo experimenterar med att odla den dyra och eftertraktade tryffeln. Skörden kan bli över 200 kilo per hektar, säger han. Men det tar flera år innan skörden kan bärgas.

Med viftande svans hälsar tryffelhunden Pablo oss välkomna till odlingsplatsen. Pablo är odlaren Harri Kähönens trädgårdsmästare och högra hand. Utan Pablo med utsökt väderkorn går det inte att hitta den underjordiska tryffeln. Delikatessen kan växa på 20 centimeters djup.

Med oss har vi professor Anders Albrecht (känd röst i radioprogrammet Naturväktarna), som i egenskap av forskare är nyfiken på hur det hela går till.

Experimentet

I växthuset finns närmare 3 000 plantor av ek och hassel vars rötter svampen trivs bäst med och är beroende av för att utvecklas.

- I plantans rotsystem införs svampsporer, d.v.s. frön av tryffel, förklarar Harri Kähönen. Sporerna ska komma i kontakt med roten, som bildar rothår där tryffeln börjar utvecklas och växa. Det nyaste är att jag utnyttjar hjälpbakterier som bidrar till att påskynda processen.

Görs allt detta i sterila laboratorieförhållande tenderar rotsystemet att förtvina, eftersom plantan ändå blir utsatt för otaliga bakterier då den planteras ut i öppen jord. Och när vi tittar på rotsystemet i mikroskopet ser det lovande ut. Tryffelsporerna har fäst sig vid rothåren och ser ut att frodas. Då plantorna är mellan 1-2 år planteras de ut i öppen jord.

Pablo hittar tryffel

Harri Kähönen odlar plantorna på ett halvt hektar stort område. Här i Karislojo är jordmånen kalkrik och det gillar tryffeln. Ännu är det inte dags att bärga skörden. Vi får vänta i åtminstone 4 år för att tryffeln ska utvecklas.

I experimentsyfte har husse Harri i smyg gömt några tryffelbitar på odlingsmarken och då Pablo släpps fri är det fart på. Den vita tofsen i svansända börjar vifta ivrigt och Pablo börjar gräva. Och mycket riktigt, Pablo hittar rätt.

- Bra, bra Pablo, berömmer husse.

Utan Pablo som genomlyser marken med sin nos är det så gott som omöjligt att hitta tryffel.

En gåtfull svamp

Det är en gåtfull svamp vi har att göra med. Den vita tryffeln är den ädlaste och kan inte odlas. Den trivs bäst i Italien, Slovenien, Kroatien och Serbien. Priset på delikatessen är mellan 3 000 och 5 000 euro per kilo.

Även om det är fråga om en krydda, känns priset hisnande. I Finland har vi hittat den svarta formen av tryffel och den kan odlas.

- I Finland har det gjorts enstaka fynd bla. i Lahtistrakten, så visst borde den kunna odlas också på vära breddgrader, säger professor Anders Albrecht.

Harri Kähönens experiment tror Albrecht att har alla förutsättningar att lyckas, och själv är Harri optimistisk. Han planerar också att utöka arealen till en hektar.

- I bästa fall kan skörden bli över 200 kilo tryffel, säger han.