Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Nästan på riktigt

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Isojärvi nationalpark.
Bildtext Äkta är alltid äkta. Bild från Isojärvi nationalpark.
Bild: Forststyrelsen. Fotograf Timo Nieminen.

I dunklet lyser några slingor led-ljus nere vid golvet. I övrigt är det mörkt.
Kvanthopp besöker utställningen som via teknik vill inspirera till uteliv.

Maria Aroluoma och Katja Määttä på Finlands naturcentrum Haltia.
Bildtext Naturpedagog Maria Aroluoma och kundrådgivare Katja Määttä på Finlands naturcentrum i Noux.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Kvanthopp: Inslag: Rör en björn, lyssna på natten, kryp in bland rävarna... på Finlands naturcentrum Haltia i Noux (Kvanthopp 2.10.14)

6:23
Noux nationalpark.
Bildtext Noux nationalpark.
Bild: Forststyrelsen. Fotograf Markus Sirkka.

Eftersom jag är här en måndag morgon så är jag faktiskt den enda besökaren och kan utan att bli distraherad av annat bara sluta ögonen, lyssna på ljuden och låta nattfåglarna måla upp sig framför mina ögon..

Jag är inne i rummet där man kan lyssna på naturens nattliga ljud, i surround. Nattligt aktiva fåglar kommunicerar med varandra och lyfter under ett behärskat vingflax. Myggor inar. Andra ljud är obestämbara, precis som det kan vara utomhus på natten. Men det hela blir en rätt behaglig stund. Naturens ljud är avslappnade t.o.m. så här artificiellt.

Maria Aroluoma är naturpedagog på Finlands naturcentrum Haltia i Noux och också hon är förtjust i den ljudvärld som centret har byggt upp.

- Jag tycker om att det finns ljud överallt. Det ger en helt annan upplevelse än då man bara ser bilder.

Björnen sover... på riktigt?

En brunbjörn inne i sitt ide ligger och sover och andas tungt. Jag sträcker fram handen och rör den bruna sträva pälsen. För flera år sen rörde jag en levande björn på samma sätt - den var då bakom galler och svängde sig med en överraskande snabbhet om och därför förväntar jag mig nästan att den här ska göra nåt liknande... men det gör den inte. Den naturtrogna björnen hör till de yngre besökarnas favoriter, liksom rävlyan strax intill.
Centret vill skapa upplevelser som för besökarna närmare naturen även om allt inte kan upprepas i det fria.

- Men man kan få idéer om vad som händer där, säger Maria.

Via skärmen ut i naturen

I Finland finns allt från skärgårdsnatur till fjällandskap, här i artificiell form.
Bild: Forststyrelsen. Fotograf Anna Haukka.

En stor del av utställningen handlar om stora skärmar där projektorer slår upp bilder av naturen, stillbilder eller rörliga. En del skärmar är stora och böjda och du kan nästan stiga in i de projicerade landskapen.

Ljudmiljön är betydelsefull, liksom även belysningen som stundvis skimrar i bl.a. blått, rött och gult för att i vissa hörn bytas ut till kolmörker. För varje steg ökar känslan av vilken skatt vi har i naturen.

Inom ramen för en specialutställning presenteras dessutom naturfotografen Hannu Hautalas vackra bilder. Han visar med sina fotografier tagna under ett halvt sekel att storslagen natur och spännande djur inte behöver sökas i Kanada eller i Sydamerika, allt finns precis runt hörnet.

- Vår natur är jättevarierande. Vi har allt från skärgård till fjällnatur och allt däremellan, konstaterar Maria Aroluoma.

Både barn, unga och äldre har kanske lite glömt hur lätt det är att gå ut i naturen.

Bottenhavets nationalpark.
Bildtext Så här vackert kan det vara i Bottenhavets nationalpark.
Bild: Forststyrelsen. Fotograf Jouko Hogmander.

Redan nu stimulerar utställningen fler sinnen på en gång, men kanske kunde man senare inkludera till exempel smak- och luktsinne?

- Det fanns med i planerna att ha dofter här, men det var nånting som sen inte lyckades. Men det finns antagligen med i planerna fortfarande. Till exempel kunde man ha med hur det doftar på en myr, funderar Maria.

Förhoppningen är att utställningen ska fascinera och inspirera så pass mycket att besökarna får lust att besöka den riktiga naturen, nåt som kanske behövs ännu mer nu än tidigare, konstaterar kundrådgivare Katja Määttä.

- Både barn, unga och äldre har kanske lite glömt hur lätt det är att gå ut i naturen.

Läs också:
Mer om tekniken på utställningen
Finlands naturcentrum Haltias hemsida

Mer om ämnet på Yle Arenan