Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fenomenala Josephine Bornebusch

Från 2014
Josephine Bornebusch.
Bildtext Multitalangen Josephine Bornebusch.
Bild: Erik Zetterberg / Bonnier Carlsen

Multitalangen Josephine Bornebusch har just gett ut en bok och på fredag kan vi se henne i den splitternya filmen Hallonbåtsflyktingen. Dessutom blir det en ny säsong av Solsidan.

Josephine Bornebusch och Frida Hallgren i Hallonbåtsflyktingen.
Bild: Erika Cardenas Hedenberg

Hon kan skådespela, sjunga och skriva. Josephine Bornebusch verkar vara en människa som är bra på allt.

- Fast allt annat är jag dålig på! Det har blivit så att det som jag kan och tycker om har jag satsat på, skrattar Josephine.

I filmatiseringen av Miika Nousiainens bok Hallonbåtsflyktingen spelar Josephine Maria, huvudpersonens nya syster. En dag när Maria ska hälsa på sin mamma på åldringshemmet möts hon av en främmande man (Jonas Karlsson) som påstår sig vara hennes bror. Det visar sig att mannen, Mikko, har bytt personlighet och liv med hennes riktiga bror Mikael. Mikko är en finsk man vars högsta önskan är att vara svensk, han har en nästan sjuklig dröm om det svenska folkhemmet och att få vara född i sitt socialdemokratiska grannland.

- Jag har svårt att se varför man just skulle vilja vara svensk, men det kanske är för att jag själv är det. I filmen är det ju väldigt upphöjt men jag tror att det är en ganska vanlig känsla att inte vara nöjd, att man alltid vill vara någon annanstans, säger Josephine.

Själv säger hon sig också längta någon annanstans ibland, en dröm är till exempel att ha blivit född i ett annat land och ha fått ett andra språk. Dessutom känner hon som många i Finland, att halva året kunde tillbringas på något varmare ställe än just Norden.

Fenomenal ungdomsroman

Stiftelsen: Josephine Bornebusch om att vara författare

Programmet är inte längre tillgängligt

I början av augusti gav Josephine ut sin allra första bok. Tidigare har hon utvecklat och skrivit manus för tv-serier, men nu har hon romanen i sin hand.

- Det är ascoolt att kunna titulera sig författare! När jag fick boken i handen för första gången tänkte jag "Herregud har jag gjort det här!", men det är också superläskigt eftersom det inte är mitt normala yrke.

Dagens boktips får Född fenomenal stå för.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Ungdomsromanen Född fenomenal handlar om Rut, en tjej i 16-årsåldern som har ett otroligt självförtroende och har snöat in sig på andra världskriget och Anne Frank. (Här kan du läsa en recension av romanen.)

- Jag önskar att jag hade lika bra självförtroende som Rut, men en liten släng av henne har jag i mig. Jag hade redan tidigare bestämt mig att Rut skulle få nörda in sig på något område och jag ville att det inte skulle vara så tjejigt, så då blev det kriget och Anne Frank, säger Josephine.

Hon hoppas också att det ska bli en film av Född fenomenal och har redan börjat bearbeta romanen till ett filmmanus. Någon beställning från ett produktionsbolag har hon inte fått ännu, men menar att boken skulle passa utmärkt som film.

Ny säsong av Solsidan

Stiftelsen: Josephine Bornebusch om Mickan

Programmet är inte längre tillgängligt

De allra flesta känner säkert bäst igen Josephine som Mickan i tv-serien Solsidan. Själv säger hon att hon är Mickans totala motsats.

- Vi är extremt olika men jag älskar att spela henne! Jag brukar säga att vi är rätt så lika till utseendet men jag är nog Mickans värsta mardröm, skrattar Josephine.

Några stora hemlisar kan hon tyvärr inte avslöja för oss eftersom hon inte fått manuset ännu, men hon vågar ändå påstå att det blir en skitbra säsong!

Den femte säsongen av Solsidan börjar spelas in i mars 2015.