Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Avsked till en arbetsgemenskap

Uppdaterad 02.10.2014 08:17.
Tidningen Västra Nylands hus.

Det har idag klarnat att 19 personer sägs upp då KSF Media sparar, 3 av dem på tidningen Västra Nyland. 29 årsverken sparas in genom andra lösningar, såsom olika avtalspaket. Redaktör Marit Lundström på tidningen Västra Nyland hör till dem som kommit överens med sin arbetsgivare om att avgå. Hon ser att en fin arbetsgemenskap splittras.

Det har idag klarnat att 19 personer sägs upp då KSF Media sparar. Fem av uppsägningarna berör redaktionen vid Huvudstadsbladet och 5 fördelas mellan koncernens övriga tidningar, dit bland annat Västra Nyland och Hangötidningen hör. 9 uppsägningar gäller den administrativa personalen. 29 årsverken sparas genom pensionslösningar och avtalspaket. Sammanlagt ska 48 årsverken bort från och med år 2015.

En som nyligen bestämde sig för ett avtalspaket var redaktör Marit Lundström på Västra Nyland. Hon har jobbat på tidningen sedan mitten av 1990-talet.

- Jag tycker vi har haft en ganska öppen, fin och stark arbetsgemenskap där man har respekterat människors olika kunnande. Jag sörjer att den arbetsgemenskapen nu splittras, säger Lundström och påpekar att hon förstår den förändring som måste göras.

Marit Lundström kommer att delvis jobba kvar ännu under ett halvt år. Efter det hoppas hon kunna fortsätta skriva, men som frilans.

- Jag har träffat en överenskommelse med arbetsgivaren om att avgå och jag är nöjd med den överenskommelsen. I det här livsskedet då jag blir 60 så uppskattar jag att få tid. Tid och hälsa är viktiga begrepp. Jag hoppas att få fortsätta skriva, för det är skrivande och intervjuandet som jag fortfarande brinner för. Det är meningen att KSF ska använda mer frilanskrafter, så kanske jag där har en liten chans.

Marit Lundström är redaktör på tidningen Västra Nyland.

Jobbig men tydlig process

För hennes egen del var beslutet inte självklart.

- Mitt eget beslut har vuxit långsamt fram. Inte var det helt givet. jag tycker det är viktigt att det finns människor i olika ålder på en redaktion eftersom vi också har äldre läsare. Sådant tänkte jag mycket på. Men den egna privata situationen gjorde att jag började förhandla om en sådan här lösning.

Redan i maj blev det klart att KSF Media ska minska sin personalstyrka med upp till 50 årsverken och i början av september avslutades samarbetsförhandlingarna.

- Processen har varit jobbig den senaste tiden just för att man vetat om att vi splittras. En del blir utan jobb och oro har funnits för arbetstakten. Men jag tycker om tydlighet och tycker ändå att allt gjorts väldigt tydligt och bra.

De anställda på KSF Media får under onsdagen (1.10) besked om hur uppsägningarna påverkar dem personligen.

Läs mer: KSF:s uppsägningar klarnar