Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Aretha vs. Adele, vem vinner?

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:05.

.

Adele på grammy awards
Bild: EPA / Paul Buck

Fortsätter lite på samma tema som i det senaste inlägget, dvs nya versioner av klassiker, som ju ALLTID är utmanande. Visst finns det exempel på covers som sopar banan med orginalversioner. Mitt favorit exempel är Tina Turners "The Best" som ju är hästlängder (höhö) bättre än orginalet i Bonnie Tylers version. Tinas version har känslan, stämningen, soundet, tempot, suget, trycket - alla attribut som gjorde det möjligt för låten att bli en av hennes allra största hittar. Bonnies röst borde ju passa perfekt för låten, men tydligen räckte det inte längre än till en helt ok låt.

Andra exempel är t.ex. Black Sabbaths version av Crow låten "Evil Woman"

eller Iron Maidens version av Skyhooks låten "Women in Uniform"

Men de alltså som undantag, eftersom ett orginal alltid är ett orginal är ett orginal. Sen spelar det ju visserligen en roll vilken version man bekantat sig med först, den version som för en själv är den ursprungliga, som man lärt sig tycka om, kommer alltid att vara bättre i det egna huvudet. Förutom då Tina Turners The Best som bara är så sjuuuukt mycket bättre, nåjoo.

Så vem tar då hem kampen i följande duell, Aretha Franklin vs. Adele och låten Rolling In The Deep. Inte säkert ett lätt val ens för en fantastiskt solist som Aretha Franlin att ge sig på Adeles enorm hitlåt med 547 miljoner visningar po youtube, som för en tid var den Adeles låt som innehade rekordet för "i flest exemplar sålda digitala singel av en kvinnlig artist". Rolling in the deep såldes i mer än 8 miljoner ex. bara år 2011, i dags dato såld i mer än 14 miljoner exemplar. Numera har Ke$ha gått förbi med låten TiK ToK som sålts i mer än 15 miljoner ex, medan listan toppas av det Taiwanesiska bandet S.H.E. vars låt "Desert Island" sålts i mer än 18,6 miljoner exemplar.

Men för att återgå till kampen Aretha vs. Adele, vem tycker ni drar det längre strået?

Själv tycker jag nog att Adeles version är en klar vinnare. Aretha är bra, hennes röst som gjord för den här låten, men nånting gör det lite forcerat. Jag tror tempot är ungefär det samma, men Arethas version är ändå lite "håsig", forcerad, och inte lika skön. För mycket gospel, för lite deppighet. "Rolling in the deep" är helt enkelt inte sådär glad. Eller vad tycker du?

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".