Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fullt på djurskyddshem efter sommaren

Från 2014
Uppdaterad 04.10.2014 07:14.
Katt i hittedjurshuset i Vik i Helsingfors.
Bild: Maja Ottelin/YLE

Hösten är högsäsong för djurskyddshemmen som får ta emot en stor mängd katter som sprungit bort eller övergetts under sommaren.

Varje år tar Helsingfors djurskyddsförening emot nästan 500 hemlösa djur och av dem är 90 procent katter. Innan de kan få ett nytt hem sätts djuren i karantän i en månads tid.

Erja Veivo på Helsingfors djurskyddsförening berättar att djuren inte kan få nya ägare innan de vaccinerats och fått den vård de behöver.

– Vissa katter kan få ett nytt hem mycket snabbt då de kommer till den här avdelningen. Ibland efter bara en eller två veckor. Men det finns också djur som i värsta fall har väntat upp till två år på ett nytt hem.

Enligt Veivo så får alla djur i något skede ett nytt hem. Föreningen avlivar inga djur som inte hittar ett nytt hem.

Fler djur omhändertas

Tidigare har de flesta katterna på djurskyddshemmen tagits in på grund av att de saknat ett hem. Men sedan 2009 har allt fler djur kommit till djurskyddsföreningen på grund av att ägarna inte längre klarar av att sköta om dem. Nu är runt 47 procent av djuren omhändertagna av sociala skäl. Innan 2009 låg andelen på ungefär 30 procent.

Orsakerna till att fler djur omhändertas kan vara många, men Veivo misstänker att dåliga ekonomiska tider kan ligga bakom.

– Vi får också samtal av personer som säger att de inte längre har råd med mat till hunden eller till att sterilisera sin katt. Ofta beror det på en överraskande arbetslöshet.

Djurskyddet i finland är ändå i allmänhet på en god nivå. Enligt djurskyddslagen (15 §), måste kommunerna ta hand om hemlösa husdjur i minst 15 dagar innan det överlåts, avlivas eller säljs.

Till exempel så anlitar Sjundeå Helsingfors djurskyddsförening för att ta hand om hemlösa husdjur som påträffas i kommunen. Då kommunens förvaringsansvar tar slut överlåts djuren till djurskyddsföreningen.