Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sportbevakningen i Svenskfinland stapplar

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 11:23.
Sjundeås Anton Luuppala i skottläge.

Den finlandssvenska sportbevakningen hotar att försämras betydligt när Hufvudstadsbladet som följd av sina samarbetsförhandlingar skär ner på antalet sportreportrar. Det här är illa för hela det lokala idrottsfältet i Svenskfinland, säger Christoffer Herberts, tidigare sportchef vid Hbl och nu producent för Yle Sporten.

- HBL sporten har varit en rätt så liten redaktion med ett mycket stort bevakningsområde. De senaste åren har det varit en chef och fyra reportrar som har försökt bevaka både internationell, nationell och lokal finlandssvensk idrott i huvudstadsregionen. I och med den nya organisationen inom KSF Media kommer HBL:s sportredaktion att i praktiken halveras, anser Herberts.

Det är en bedömning som helt enkelt inte stämmer, säger chefredaktör Jens Berg på HBL.

-2014 hade KSF Media ca 7 årsverken på de olika sportavdelningarna, nästa år blir det 6 årsverken. Alla de här jobbar för helheten, d.v.s. för KSF Media.

Lokala bevakningen drabbas mest

- Jag tror tyvärr att det är den lokala idrottsbevakningen som kommer att lida mest. Kontakten till föreningarna och närvaron i den lokala idrotten kommer oundvikligen att bli svagare, säger Herberts.

Också vid Finlands Svenska Idrott, FSI, är man oroad över framtiden för den lokala idrottsbevakningen i Svenskfinland.

- Nedskuren bevakning ger mindre synlighet åt den finlandssvenska idrotten, vilket gör föreningarna mindre attraktiva för sponsorer och andra samarbetspartners, påpekar FSI:s generalsekreterare Michael Oksanen.

Idrottsföreningarna har inte ännu vaknat

Ännu har inte idrottsföreningarna i Svenskfinland riktigt insett att bevakningen av deras verksamhet hotar att försämras betydligt, konstaterar både Michael Oksanen och Christoffer Herberts. Det är ändå bara en tidsfråga.

- När nyheten om nedskärningarna inom HBL sporten kommer ut, och folk blir medvetna om dem, kommer nog också föreningarna att vakna, säger Oksanen.

Christoffer Herberts förstår inte hur HBL:s betydligt mindre sportredaktion i samma utsträckning ska kunna finnas ute på fältet, gå på matcher, träffa idrottare och vara i kontakt med föreningar.

- Ju fler aktörer som bevakar finlandssvensk idrott, desto bättre för den finlandssvenska idrotten.

Oro för framtiden vid KSF Media

Artikeln är rättad den 2.10. kl.11.20. I den ursprungliga artikeln uttalade sig enbart Christoffer Herberts. Enligt HBL:s ledning är Herberts påstående om en halvering av HBL:s sportredaktion inte korrekt.