Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike - ilskna hyresgäster väcker grupptalan

Från 2014
Uppdaterad 01.10.2014 17:52.
bro i Paris
Bild: Carlos Delgado [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

En hyresvärd som tagit ut olovliga avgifter har hamnat i skottlinjen i Frankrikes första mål för grupptalan. Vi konsumenter måste ibland ryta till för att göra oss hörda, säger William Menager, en av de hyresgäster som för grupptalan med hjälp av en konsumentförening.

Den i Frankrike mäktiga, privata hyresvärden Foncia har i flera år lagt till en faktureringsavgift på 2,30 euro för utskick av sina månatliga hyresavier. Enligt fransk lag är detta olagligt.
Tillsammans med sju hyresgäster har Wiliam Menager startat en grupptalan med hjälp av konsumentorganisationen Ufc Que Choisir (Ufc Vad ska man välja) mot bostadsbolaget Foncia.

Under onsdagen kom fallet upp i domstol.

-Det är konsumenternas ansvar att visa hyresbolaget att vi inte är några mähän, säger William Menager till fransk public-service tv.

-För även om det rör sig om små summor har konsumenten rättigheter, säger han.

Första gången class action i Frankrike

I USA har "class action”, alltså grupptalan, haft stor genomslagskraft i flera år. Fast det är första gången som en grupp i Frankrike gått samman och väckt talan då de har samma anledning att klaga. I Frankrike måste de som inleder en grupptalan gå via en erkänd konsumentförening.

-Hyresgästerna känner sig i detta fallet lurade på faktureringsavgiften, men har hittills känt att deras rättigheter inte tas på allvar i frågan, säger Alain Bazot chef på konsumentföreningen Ufc Que Choisir.

Bolaget gjorde fel

Enligt ett domstolsbeslut från förra året har Foncia inte rätt att ta ut faktureringsavgiften. Men företaget har ännu inte återbetalat summan som kan röra sig om ett mycket stort belopp.
Enligt dagstidningen Le Figaro handlar det om 44 miljoner euro i olovliga avgifter.

-Om en lag inte fungerar måste konsumenterna ibland ryta till och gå via en grupptalan, säger Alain Bazot.

Vinner Ufc Que Choisir Frankrikes första grupptalan kan ytterligare 300 000 hyresgäster komma att kräva att företaget betalar tillbaka avgiften.

Vill inte uttala sig

Hyresbolaget Foncia vill inte uttala sig i frågan. Man svarar i en kommuniké att man upphört med att ta ut faktureringsavgiften för flera månader sedan.

Enligt många specialister kan grupptalan nu leda till att företagen i fortsättningen anstränger sig extra mycket för att inte bryta mot lagen.

Av Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln