Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Också Bbl och ÖN drabbades

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 11:54.
borgåbladets redaktion utifrån
Bild: Yle/Erica Vasama

Även tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland drabbades av nedskärningarna inom KSF Media på onsdagen. Men det är ännu oklart hur besluten syns hos läsaren.

Chefredaktör för KSF Media i öst, Micaela Röman, är förtegen om hur många som går i pension eller avgår frivilligt och hur många som tvingas gå.

- Nej, jag går inte in på siffror, i och med att det här är bud som är individuella. Först nästa vecka går vi in i organisationen och beskriver för medarbetarna vem de kommer att jobba med och i hurudana sammanställningar.

Känslornas berg-och-dalbana

Micaela Röman var den som kom med buden till båda tidningarna på onsdagen. Dagen har varit känslofylld.

- Dubbel är ett ord som beskriver situationen väldigt bra. Glädje för att det finns människor som får fortsätta jobba, som får jobba med det de önskat eller som till och med får prova på nya utmaningar. Men ändå har vi de dystra beskeden för dem som har tyckt väldigt mycket om att jobba här som inte fortsätter inom bolaget.

Utmaningen är nu att få vardagen att fortsätta på redaktionerna efter en dag som onsdagen. En del har fått veta att de får fortsätta arbeta vid tidningarna, en del har själva valt att gå vidare eller börja planera för sin pension.

- I några månader, åtminstone fram till årsskiftet, kommer vi att leva med två olika världar, säger Röman. Den personal som kommer att fortsätta, de som vill titta framåt på vad som komma skall, och de människor, goda vänner som inte kommer att vara med. Människor är i väldigt olika situation och det blir inte alldeles lätt.

När syns för läsaren?

Röman kan inte utgående från de siffror hon har till förfogande förutspå tidningarnas framtid.

- Om tidningarna kommer att slås ihop eller finnas kvar som två tidningar hänger inte direkt ihop med de beslut som nu har fattats. Det kommer att fattas ett beslut i KSF Medias styrelse den 20 oktober.

Men läsaren då, när kommer nedskärningarna att synas konkret i tidningarna? Det finns inget klart datum för det, eftersom mycket av det som finns planerat för framtiden kan genomföras med en glidande tabell. Men i Östnyland väntar man på ett avgörande beslut: om tidningarna ska slås ihop eller inte.

Läs också:
Mikael Crawford: Klockan 02:30
Stefan Holmström lämnar Östra Nyland/a>