Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ord och inga visor i Iiro Viinanens nya bok

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 09:57.
Yle Nyheter: Tidigare finansministern Iiro Viinanens dagboksanteckningar utkom - Spela upp på Arenan

Det är klarspråk och raka rör i tidigare finansministern Iiro Viinanens dagboksanteckningar från depressionens år i början av 1990-talet. De samtida politikerna får veta vad de är värda.

Iiro Viinanen verkade som finansminister under åren 1991-1996. Därefter drog han sig tillbaka från politiken.

Boken Vaaran vuodet (Farans år) baserar sig långt på dagboksanteckningar från Viinanens period som finansminister. Det framgår att Viinanen som var samlingspartist upplevde att han lämnades ensam av sina partikamrater. Han stödde offentligt SFP:s Elisabeth Rehn i presidentvalskampanjen och inte partiets egen kandidat, Raimo Ilaskivi.

Om Ilaskivi skriver Viinanen att han gräver sin egen grav med sina korkade uttalanden.

Kimmo Sasi, som var den samlingspartistiska riksdagsgruppens ordförande, var ett rött skynke för Viinanen. Det gick så långt att Viinanen hotade avgå som finansminister om inte Sasi avgick som gruppordförande.

Det skar sig också med den dåvarande presidenten Mauno Koivisto. Koivisto hälsade inte längre på Viinanen efter det att han ville sparka Postbankens vd Seppo Lindblom efter att banken hade gjort en storförlust i USA. Koivisto och Lindblom var nära vänner, skriver Viinanen.

Vaaran vuodet är kanske inte något litterärt mästerverk, men boken ger en viss, mycket subjektiv bild av ytterst fartfyllda år i finländsk närhistoria.