Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En okänd person kan ha din hemnyckel

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 09:32.
Nycklar på ett bord
Bildtext Det kan i princip finnas hur mycket som helst nycklar i omlopp till ett lås
Bild: YLE/Rolf Granqvist

En okänd person kan ha nyckeln hem till dig. Eftersom nycklar inte längre är kopieringsskyddade finns det ingen officiell kontroll på hur många nycklar det finns till en lägenhet.

Kopieringsskyddet för de vanligaste hemnycklarna gick ut i slutet av fjolåret. Det här betyder att det kan finnas hur många nycklar i omlopp som helst till en lägenhet. Man kan inte heller längre vara säker på att lägenhetens föregående hyresgäst eller ägare har lämnat tillbaka alla nycklarna.

Tidigare hade disponenterna koll på hur många nycklar det fanns till husbolagens lägenheter. Så är det inte längre.

- Tidigare hade vi en lista över hur många nycklar bostadsägaren och hyresgästen innehade. Nu finns det så få skyddade nycklar att vi inte längre kan veta hur många kopior det finns av nycklarna, säger Ari Lintula som leder disponentföreningen i Satakunta.

Ifall man vill vara säker på att ingen okänd har tillträde till ens lägenhet kan man byta lås. Då får man ändå betala själv. Det är bara i yttersta nödfall som hela husbolagets lås byts ut. Då ska t.ex. husbolagets nyckelknippe tappas bort.

Ari Lintula säger att man helt enkelt måste lita på att folk är hederliga och inte går in i andras lägenheter även om de skulle ha nyckeln. Han kommer också med en viktig tumregel.

- Man får aldrig skriva någonting på nycklar och nyckelknippen så att de går att känna igen. Det rådet är reservationslöst och det borde också vara regel.

Diskussion om artikeln