Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors universitet inte längre i topp 100

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 13:43.

Helsingfors universitet är inte längre ett av världens hundra bästa universitet enligt den brittiska tidskriften Times Higher Education.

Tidskriften placerar Helsingfors universitet på plats 103 på sin lista över världens bästa högskolor, tre placeringar sämre än i fjol.

- Det är väldigt viktigt för universitetet att vi hör till topp 200 universitetsgruppen. Vi konkurrerar med alla de bästa universiteten i världen om de bästa forskarna och studerande. Att vi kan bli så placerade på listan är viktigt för rekryteringen, säger Markus Laitinen som är direktör för internationella ärenden vid Helsingfors Universitet.

Helsingfors universitet är den enda finländska högskolan bland de 200 bästa högskolorna. Bland de fyrahundra bästa högskolorna finns ändå sex andra finländska universitet, bland dem Aalto-universitetet och Villmanstrands tekniska universitet.

Karolinska institutet i Stockholm kommer på plats 44 och är det nordiska universitet som klarar sig bäst i rankingen. Universiteten i Stockholm och Uppsala är också med bland de hundra bästa. De delar på plats 98.

Listan toppas av California Institute of Technology och Harvard i USA. På tredje plats kommer brittiska Oxford.

Åbo universitet steg i världsrankingen