Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mikael Crawford: Klockan 02:30

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 12:09.
Mikael Crawford arbetar för Svenska Yle som redaktionschef för Radio Vega Östnyland.
Bild: Svenska Yle

En av de många sidorna med att vara regionchef på Yle Östnyland är att vakna klockan halv tre om morgnarna och famla efter sin pekdator som ligger i laddning på nattduksbordet.

I mörkret är skärmen för ljustark så det går en tid innan ögonen vänjer sig vid det och Borgåbladets och/eller Östra Nylands logo blir ordentligt läsbar.

Men sedan är det snabbläsning som gäller: Har de något viktigt som vi inte har? Vad har de gjort bra? Vad har de gjort dåligt?

Efter att det är gjort kan regionchefen lägga ifrån sig skärmen och -lite beroende på vad han nyss har läst- lugnt sova vidare.

En nyhetsknarkares förhållande till kära konkurrenter är förstås inte representativt för folk i gemen men ändå är det helt klart att Borgåbladet och Östra Nyland är viktiga för många människor i regionen.

Några timmar senare – kanske där kring sjusnåret- tänds ljuset i många datorer och papper prasslar på köksborden då läsare vill veta det senaste.

För regionala nyheter intresserar - det visar precis alla undersökningar om vad folk vill ha av sina medier.

Också därför är KSF-medias meddelande om att antalet journalister och annan personal skärs ned bekymmersamt.

På ett rent personligt plan är det tragiskt för många goda kolleger och för oss vänner av regionala nyheter är det tragiskt för att utbudet försämras.

KSF meddelar att det i framtiden kommer att vara sammanlagt tolv reportrar som sköter om lokalrapporteringen på svenska i östnyländsk press. Hur jag än räknar är det färre än tidigare.

Hur centralstyrd modellen kommer att vara är ännu oklart men ingen förnekar att det blir betydligt mera gemensamt material som produceras på annat håll än i regionen i tidningarna.

Eller kanske tidningen: det är nämligen sannolikt att Borgåbladet och Östra Nyland slås samman.

KSF-ledningen i Helsingfors har upprepade gånger försäkrat att det regionala inte kommer att naggas i kanten.

Förlåt nu, KSF-ledning, men det här tror jag inte på.

Nå, jag får kanske sova lite längre och bättre i framtiden.

Vad de vanliga läsarna skall göra är sedan en annan sak.