Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De arga fåglarnas flykt tog stopp - 130 kan få gå från Rovio

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 16:48.
Angry Birds.
Bild: Rovio

Spelbolaget Rovio inleder samarbetsförhandlingar. Upp till 130 anställda i Finland kan få gå, vilket är en sjättedel av Rovios anställda.

Vd:n Mikael Hed skriver i sin blogg att Rovio har byggt sitt team i tron att bolaget ska växa snabbare än vad det egentligen har gjort.

Därför måste vi göra organisationen enklare inom våra tre nyckelområden: spel, media och konsumtionsvaror, skriver Hed, och konstaterar att det är bättre att göra svåra förändringar förr än senare.

Peter Vesterbacka beskriver dagen som en sorglig dag för Rovio på twitter.

Tappar spelare

Rovio har gjort världssuccé med mobilspelen Angry Birds, men åtminstone en del av publiken verkar ha tappat intresse för de arga fåglarna.

Den brittiska tidningen The Guardian skrev tidigare i veckan att Angry Birds har förlorat 63 miljoner spelare på två år.

Angry Birds hör trots det fortsättningsvis till världens populäraste spelserier, med omkring 200 miljoner spelare per månad.

I somras meddelade Rovio om ett vd-byte. Mikael Hed kliver ner som vd vid årsskiftet och den tidigare Hartwall-vd:n Pekka Rantala tar över.

Historia

Den första versionen av Angry Birds lanserades för Apples iOS i december 2009. Spelet har sedan lanseringen sålts i miljontals exemplar via App Store. Rovio har utvecklat nya versioner av spelet för andra smarttelefoner, också för dem som använder Androids och Symbians operativsystem.

Spelet Angry Birds går ut på att spelaren tar kontrollen över en flock ilskna fåglar, som försöker hämta ägg, som stulits av onda grisar. Syftet är att eliminera de gröna grisarna.

Det var år 2003 som tre studerande vid Tekniska högskolan, Niklas Hed, Jarno Väkeväinen och Kim Dikert, deltog i mobilspelstävlingen Assembly Demo - och segrade med sitt spel "King of the Cabbage World".

Namnbyten

2005 byttes namnet till Rovio Mobile och bolaget fick utomstående finansiering. År 2011 byttes namnet till Rovio Entertainment.

Bolaget har vuxit kraftigt. År 2010 hade bolaget 24 anställda och en omsättning på 10 miljoner euro. Ett år senare var de anställdas antal 224 och omsättningen kring 75 miljoner euro. I dag sysselsätter Rovio över 800 personer.

Bolaget har också haft planer på att lista sig på börsen.

Diskussion om artikeln