Jag får inte låna grannens bilplats, trots att den står tom!
Vår familj har en bilplats och två bilar. En av våra grannar brukar ofta vara bortrest och då får vi använda hans plats. Nu har en annan granne drivit igenom ett styrelsebeslut på att man inte får låna ut sin plats till nån man själv väljer ut, utan att man meddela den som är först i kön, om en plats är ledig ibland. Om man bryter mot detta förlorar man sin egen plats. Är det här helt lagligt?
Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet svarar:
Eftersom det här kan tolkas som ett hyresförhållande, det vill säga om en aktieägare hyr bilplatsen av husbolaget så kan bolaget bestämma att man inte får ”hyra” vidare en bilplats åt någon annan. I det här fallet har det inte skett något juridiskt fel.
Sedan kan man fundera på om det är behövligt att det ska vara så här. Om bilplatser står tomma, exempelvis på sommaren.
I liknande fall har jag alltid rekommenderat att styrelsen sätter sig ner och uppgör regler hur bilplatserna ska användas och fastställelser dem på bolagsstämman. På det sättet får man alla aktieägare med på noterna.
Bilplatserna är det som väcker mest känslor i ett husbolag. Ofta har vi för litet antal platser jämfört med hugade intressenter.
I nya bolag lottar man ofta ut bilplatserna, så att det blir rättvist. De som inte får en plats ställer sig i kö. Alla ska behandlas lika. Det betyder att också en investerare, som själv inte bor i en lägenhet i bolaget, ska ha rätt till en bilplats och kunna hyra ut den åt sin hyresgäst. Alla som vill ha en bilplats ska få en första bilplats, förrän det delas ut en andra bilplats åt någon.