Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Du kan inte förbjuda någon att röka på balkongen!

Från 2014
Uppdaterad 16.10.2014 14:11.
Rökare på balkongen
Bildtext Grannen bolmar
Bild: Radiohuset/Yle

Vi är trötta på att behöva stänga alla fönster och balkongdörren varje gång våra grannar går ut på balkongen för att röka. Vad kan vi göra?

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet svarar:

Det här är ett klassiskt problem. I och med att röken kommer in i lägenheten genom öppna dörrar och fönster så finns det inte mycket man kan göra åt saken. Enligt den lagstiftning som råder i dag så kan du inte allmänt förbjuda rökning på lägenhetsbalkonger.

Fastän man skulle ålägga ett förbud mot tobaksrökning på lägenhetsbalkonger så finns det trots det inte så mycket ett bolag skulle kunna göra. Att röka på sin egen balkong är inte ett tillräckligt stort eller allvarligt brott för att bolaget skulle vräka en invånare eller för husbolaget att ta lägenheten i sin besittning.

I vissa enstaka fall kan tobaksrökning förbjudas helt och hållet. Om tobaksröken kommer in i en lägenhet genom konstruktionerna, och det inte är fråga om ett konstruktionsfel som inte går att reparera, då kan rökning förbjudas. Det här förutsätter att fönster och dörrar är stängda och röken ändå kommer in i lägenheten.

På bolagets allmänna balkonger, där man dammar mattor, kan man förbjuda rökning. I hyresförhållanden är det möjligt att förbjuda tobaksrökning, så väl inne i en bostad som på balkongen. Som hyresvärd kan man förbjuda rökning i din lägenhet. Om det i hyresavtalet framgår att rökning är förbjuden och hyresgästen har skrivit under kontraktet så är fallet väldigt klart.

Det är för övrigt också tillåtet att grilla på sin balkong, men inte tillåtet att göra upp öppen eld.

Har du problem med grannen? Ställ din fråga här.

Läs övriga frågor och svar i Radiohusets Grannakuten:
Jag får inte låna grannens bilplats trots att den står tom!
Mina grannar har ljud, får man det?
Massor av katter förstår livet för grannskapet
Villagrannen hugger ved när jag vill ta sovmorgon!
Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte!

Mer om ämnet på Yle Arenan