Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lär dig sitta rätt

Från 2014
Uppdaterad 06.10.2014 06:12.
Närbild: Måste du sitta - sitt rätt! - Spela upp på Arenan

Vi finländare sitter drygt nio timmar om dagen. Det är i snitt tre fjärdedelar av vår vakna tid. Sitter vi stilla flera timmar om dagen ökar dödsrisken rejält.

Att byta jobb är inte alltid möjligt men vi kan i alla fall göra det bästa av situationen. Det allra viktigaste är att vi tar regelbundna pauser, berättar företagsfysioterapeut Cathlene Andersson.

- Vi sitter för långa pass och gör ingenting annat än bara sitter. Både på arbetsplatsen och hemma.

Det ska också vara skönt att sitta
Bildtext Att luta sig bakåt och njuta är ett tacksamt tips.
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Man borde ändra ställning så ofta man kan. Luta huvudet i handen, sträcka på sig och hänga bak över stolen är några exempel som Andersson tar fram. Att stiga upp och berätta en sak för en arbetskompis istället för att skicka e-post är också väldigt bra. Om du ska ringa eller ta emot ett telefonsamtal är det bra att stiga upp och stå eller gå.

Kroppen ger fel signaler

Vi märker inte alltid att vi sitter fel, berättar Andersson.

- Vi har ett muskelminne som registrerar hur vi sitter. Sitter vi fel registreras det ändå av muskelminnet och får oss att tro att vi sitter bra. Det leder i sin tur till att vi inte kommer ihåg att kontrollera hur vi sitter. Vi borde ha regelbundna pauser som bryter mönstret så det inte bildas ett minne av att vi sitter dåligt.

Arbetsfysioterapeut Cathlene Andersson testar olika stolar
Bildtext Exempel på en dålig ställning.
Bild: yle/Berislav Jurisic

Vi är en helhet av ben, leder, muskler, lungor och hjärta. Blodet måste pumpa hela tiden. Kroppen måste fungera och det är vi själva som är ansvariga för det, anser Andersson.

- Vi behöver inte vara i jättegod form. Det kan också handla om en långsam rörelse. Huvudsaken är att vi rör på oss med jämna mellanrum.

Sitter du mycket - sitt rätt

Är man osäker på hur man skall sitta, på vilken höjd bordet ska vara och hur man skall ställa in sin stol kan en företagsfysioterapeut hjälpa till.

Karina Korhonen sitter hela dagen i sitt arbete inom försäkringsbranchen. Hon har ofta bytt plats på jobbet och känner av det i form av ont i nacken.

Karina Korhonen tycker att hon sitter för mycket
Bildtext Karina Korhonen har lärt sig att sitta rätt
Bild: yle/Berislav Jurisic

- Det är alltid nytt bord och nya stolar. Jag vill kolla att de är rätt justerade för de påverkar i slutändan hur jag mår, säger Korhonen.

Allt från på vilken höjd datorskärmen är och hurdana glasögon man har till arbetsstolens inställningsmöjligheter går Andersson igenom tillsammans med Korhonen.

- Jag vet att jag borde röra på mig mer både på jobbet och hemma men det är lättare sagt än gjort. Jag har suttit i 17 år och jag har blivit van.

Östnyländska nyheter: Lär dig sitta rätt - Spela upp på Arenan

Läs också: Sitta eller stå på kontoret

Mer om ämnet på Yle Arenan