Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Reality-tv: Sanning eller konstlat?

Från 2014
Uppdaterad 02.10.2014 18:32.
Malin Gramer fortsätter som programledare för Paradise Hotel säsong 6.
Bildtext Paradise Hotel är ett amerikanskt format där ett gäng unga singlar tävlar om att stanna kvar i paradiset. 11 000 sökte till den senaste säsongen och det var fler ansökningar än till lärarutbildningen i Sverige.

Hur ofta kollar du på reality-tv och ställer dig själv frågan om det där verkligen hänt? Hur mycket av dramatiken skapas i klipprummet? Klipparen Mentor Dreshaj svarar till Myteriet.

Vad är Paradise Hotel?

- 10 unga singlar reser till ett lyxhotell där de stängs in för en viss tid.

- Målet är att stanna kvar så länge som möjligt. Deltagarna ska hitta en rumskamrat av motsatt kön och om du misslyckas för du en vecka på dig att övertala någon att bli ditt par.

- Deltagarna som misslyckas ersätts med nya med jämna mellanrum.

- Ett amerikanskt format som i Norden har en egen dansk, norsk och svensk version.

Mentor Dreshaj jobbar för tillfället som klippare för svenska serien Paradise Hotel, men han har också erfarenhet av att klippa andra underhållningsprogram som The Voice, aktualitetsprogram och dokumentärer.

- Paradise är ett svårt program att jobba med. Det finns så mycket material att välja och vraka mellan men det är underhållning som vi ska göra. Då kan inte varje avsnitt handla om sex eller våld, utan det måste finnas variation, säger Mentor Dreshaj.

Mentor Dreshaj
Bildtext Mentor Dreshaj har erfarenhet av att klippa allt mellan underhållning, reality och aktualitetsprogram.

Reality-tv – sanning eller iscensatt

Reality-tv är en utmanande gren där vanliga människor ställs inför kameran som sig själva men där målet är ett underhållande program. Klipparna har ett gigantiskt råmaterial som ska klippas ner till mindre än en timmes underhållning. Då finns det också en klar möjlighet att välja hur deltagarna framstår i serien.

Hur mycket tänker du på deltagarna och deras släktingar när du klipper reality?

- Ganska mycket faktiskt. Jag väljer ofta att klippa materialet så att deltagarna och händelseförloppet snällt. Jag överdriver ingenting utan det du ser i tv har också hänt.

Klipprummet på Paradise Hotel

- Programmet råklipps av så kallade "offliners" och sätts ihop av "ihopsättare".

- Mentor Dreshaj jobbar sedan år 2013 som ihopsättare för svenska serien.

- Programmet vann titeln "Årets dokusåpa 2013" på tv-galan Kristallen i Sverige i augusti.

Hur ofta klipper du innehållet mer dramatiskt för att göra serien mer spännande?

- Jag visar bara saker som har hänt, men om det i till exempel slutet av ett avsnitt behövs en bra slutkläm för att få tittarna att se nästa avsnitt så kan jag överdriva någon liten grej. Då kan jag till exempel ta en sexscen som inte är så spännande och förlänga den för att göra scenen mer dramatisk.

Reality-serier kritiseras med jämna mellanrum av publiken och deltagare för att ge en orättvis bild av deltagarna. Den här kritiken har också figurerat gentemot Paradise Hotel och avsnitt som Mentor Dreshaj jobbat med.

- Det är svårt att tackla kritiken och jag tänker ibland att ”vad fan håller jag på med”. Men det är mitt jobb att göra underhållning och ingen har tvingat deltagarna att gå med i serien, supa eller ha sex framför kamerorna.

Inga gränser alls

När Mentor Dreshaj jobbar med Paradise Hotel så följer han med deltagarnas liv så gott som dygnet runt. Då är det nästan omöjligt att låta bli att skapa ett band till människorna som syns framför kameran.

- Jag försöker verkligen hålla ett avstånd till deltagarna och inte skapa en egen personlig uppfattning om dem. Det är svårt, men jag måste behandla alla deltagare på lika villkor. Det har ändå hänt att jag har valt att rensa i råmaterialet när jag har tyckt riktigt synd om en deltagare, fastän jag hade möjligheten att göra scenen mer vågad eller dramatisk.

Var går då gränsen för någonting du absolut inte skulle ta med?

- Ingenstans. Jag tar med vadsomhelst som finns i råmaterialet och det som jag tycker att är bra. Det är sedan upp till kanalen att välja om det går att sända eller inte. Det har hänt att det har kommit besked om att något måste klippas om. Till exempel hade vi med en scen där en kille gick helt naken och bilderna på hans kön måste klippas bort.

Reality-tv har blivit allt mer naket med åren. Tv-serier som Jersey Shore, Geordie Shore och The Valley har gjort tv allt mer gränslöst när det gäller hur mycket hud som får visas. Enligt Mentor så kommer det inte heller att bli någon motreaktion.

- Sexet har kommit för att stanna. Det enda som inte har gjorts i reality väg är väl att placera ett gäng helt nakna killar och tjejer i ett rum och filma dem. Det kommer säkert att hända inom ett par år, säger Mentor Dreshaj.

Mer om ämnet på Yle Arenan