Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny djurskyddslag skjuts fram

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 14:51.
Gallup i svinstian - Spela upp på Arenan

Det ser inte ut att bli någon revidering av djurskyddslagstiftningen under den pågående valperioden. Enligt Yle Nyheters uppgifter är beredningsarbetet så kraftigt på hälft att det är praktiskt taget omöjligt att få ihop något vettigt före riksdagsvalet i vår.

Förutom att byråkratin är långsam så finns det många frågor som de berörda parterna inte ens har hunnit börja diskutera i de olika arbetsgrupperna som bereder reformen.

- I nuvarande lagstiftning behandlas djuren som ting. Vi vill att de ska behandlas som levande, kännade varelser, säger Ann-Mari Bergström, djurskyddsrådgivare vid Finlands djurskyddsföreningars förbund.

Olika åsikter om mycket

Djurskyddsorganisationerna och industrin har olika åsikter om mångt och mycket. De mest radikala organisationerna hävdar att producenterna prioriterar ekonomin framom djurens välmående, medan producenterna anser att välmående djur är grunden för all deras verksamhet.

- De har ett feltänk från början. Det är självklart som producent att djurens välfärd är grunden. Det är grunden för att ekonomin ska fungera, säger juristen Mikaela Strömberg-Schalin vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

Arbetet med att revidera djurskyddslagstiftningen fortsätter, också om det ser ut som att det blir nästa riksdag som får besluta om eventuella nya lagar.

- Nu gäller det för väljarna att välja sådana kandidater som är villiga att jobba för ett bättre djurskydd, uppmanar Bergström.

Läs också:

Conchita blev wurst!