Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En konst att hålla reda på 103 blomlökssorter

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 09:43.
man står bakom en låda med blomlökar
Bildtext Trädgårsmästare Niclas Hallgren granskar tulpanlökar
Bild: Nina Sederlöf/YLE

Vid Träskända Handelsträdgård är man på slutrakan med att plantera tulpanlökarna för säsongen. Lökarna sorteras och granskas före de planteras i lådor och förs ner till källaren. Under 11-20 veckors tid, beroende på sorten, rotas lökarna i den svala källaren varefter de

blomlökar i en svart plastlåda
Bild: Nina Sederlöf/YLE

spirande blomsterlökarna förflyttas till växthus.

Efter tre veckor i ljus och värme är tulpanerna klara till försäljning. Det säger Niclas Hallgren som är trädgårdsmästare i fjärde generationen. I Träskända började hans far driva tulpaner och andra lökväster strax efter kriget på 1940-talet. Idag räknas gården till de mindre med kring en halv miljon lökväxter per år.

Läs vår liveblogg från torsdagens sändning

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Det står mycket arbete bakom en enskild blomlök. Före de holländska tulpanlökarna anländer till Träskända har de planterats, tagits upp ur jorden, sorterats och återplanterats i tre omgångar.

Experten: Trädgårdsmästare Niclas Hallgren driver 103 olika tulpansorter

Programmet är inte längre tillgängligt

- I tre års tid växer löken till sig tills den blir så stor att den kan säljas vidare. Först den fjärde vintern får vi en färdig blomma. Det är ett grymt arbete bakom den lilla löken, konstaterar Hallgren.

De sista tulpanerna planteras inkommande veckoslut varefter amaryllisarna står i tur. Sedan är det bara att vänta på att julen ska infinna sig.

Mer om ämnet på Yle Arenan