Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dålig spannmålskvalitet drabbar odlarna

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 18:18.
Yle Nyheter: Odlarna drabbas av låga spannmålspriser - Spela upp på Arenan

Spannmålspriserna är rejält lägre nu än i fjol och det har fått negativa konsekvenser för odlarna. Den vanliga konsumenten får ändå inte ta del av prissänkningarna. Brödet blir till exempel inte billigare.

Radio Vega Västnyland

4:39

Jordbrukaren Bengt Nyman i Svartå i Raseborg är på väg in i sin tork för att granska årets skörd av vete och korn. I år var den större än vanligt eftersom försommaren var sval. Men sen kom det en hel del regn i augusti.

bengt nyman
Bildtext Spannmålsodlare Bengt Nyman

- Förutom att vi fick höga kostnader för att torka vår skörd och torka ned den till under 14 procents vattenhalt, så fick vi också mycket stora kvalitetsförluster.

Ingen lön

Bengt Nyman
Bildtext Dags att plöja jorden.

Det innebär till exempel att vetet kommer att säljas som foder, och då får han och många andra spannmålsodlare inte tillräckligt med inkomster för att kunna lyfta lön. I år tvingas de därför leva på gamla besparingar.

- Som företagare får man ju alltid vara riskbenägen och ta risker, och som jordbrukare och jordbrukare i många generationer så har vi det här i generna. Man lever ej av bröd allena, har det sagts.

Det finns så mycket fodervete på den inhemska marknaden nu att priset har sjunkit med en tredjedel sen i fjol. Samtidigt har också priserna på vete, havre och korn av bättre kvalitet gått ned en aning.

- Fastän spannmålspriset går så här lågt ned i en dal så syns det ingenstans för konsumenten i butikspriset, men då 2009, 2010 när spannmålspriset började gå uppåt, ja då var nog industrin och handeln snabb med att ta ut prishöjningar på grund av det högre spannmålspriset.

Syns inte i handeln

bageributik
Bildtext Bageributik i Esbo.

Till exempel i en bageributik i Köklax i Esbo som Yle Nyheter besöker på torsdagen hade brödpriserna inte sjunkit, bland annat eftersom det finns ett tryck på att höja lönekostnaderna. Läget är liknande också i många andra bagerier och butiker.

- Ja, nog är det ju ganska dumt att priset är högt och att odlarna inte får någonting. Det är min åsikt, kommenterar kunden Ann-Marie Åberg.

Dumt eller inte så är det i alla fall så det är. Många odlare har det knapert samtidigt som konsumenterna får betala lika mycket eller mer än i fjol.

Diskussion om artikeln