Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utredningarna kring Korpovattnet fortsätter

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 05:26.
Vattenhink fylls upp.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I Korpo fortsätter utredningarna om hur man ska lösa problemen med vattenförsörjningen.

I somras sinade grundvattnet i Korpo. Nu försöker staden hitta en lösning på det återkommande problemet.

Staden hoppas nu på en regnig höst och snörik vinter, då höjs grundvattennivån. Samtidigt låter man vattentäkten i Rosklax vila genom att turvis använda vatten från Verkan och Rosklax. På det här sättet hoppas staden att vattentäkten fylls.

– Vi ska se om vi kan återställa grundvattennivån eftersom reningsverket i Roslax fungerar väl. Vi försöker också hitta en ny råvattentäkt. Men det är symptomatiskt för skärgården att det finns dåligt med grundvatten, konstaterar miljönämndens ordförande Andreas Johansson (SFP).

Ett problem är också att vattenkonsumtionen ökar markant under sommarmånaderna. Vattentäkten i Rosklax räcker alltså till under övriga tider på året. Det här är också typiskt i andra delar av skärgården, menar Johansson.

Eftersom stadens kassa tryter vill man utreda frågan noggrant innan beslut fattas. Det är också en orsak till att staden nu vill se om grundvattentäkten i Rosklax kunde användas även i framtiden.

– Därför går vi stegvis framåt och ser om vi kunde hitta en möjlig lösning som inte skulle vara så dyr men ändå trygga vattentillförseln. Vi måste sköta vattendistributionen, det är sedan en fråga om hur, säger Johansson.

Fritt fram att använda Korpovatten nu
Vattenbristen oroar Korpoföretagare
Vattenproblem i Korpo är bestående
Korpoborna måste fortsätta spara vatten
Mobilt vattenreningsverk togs i bruk i Korpo