Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin får svidande kritik av mäktig bankdirektör

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Ryska Sperbanks vd German Gref
Bild: EPA/Maxim Shipenkov

Vd:n för Rysslands största bank Sberbank, German Gref, kommer med ovanligt besk kritik mot den ryska ledningens politik.

Gref talade vid ett forum för investerare i Moskva, där också president Vladimir Putin var närvarande. Där jämförde Gref Rysslands nuvarande situation med tiden då Sovjetunionen höll på att rasa.

- Varför föll Sovjetunionen samman? Det fanns en nyckelfaktor som avgjorde följderna: den sovjetiska ledningens ofattbara inkompetens. Den respekterade inte den ekonomiska utvecklingens lagar, dundrade Gref, som tidigare har varit finansminister i Ryssland.

Gref gav landets nuvarande ledning en känga för att den har fattat beslut som hämmar den ekonomiska tillväxten. Han nämnde bland annat importförbudet mot en del utländska produkter.

- Ursäkta mig nu, men vi importerar ju nästan allting, sade han.

Enligt Gref begränsar Rysslands ekonomiska politik konkurrensen, i och med att många handelsgrenar är monopoliserade. Även om den svaga rubeln skulle vinna tillbaka en del av sitt värde skulle priserna inte sjunka, för det finns ingen konkurrens.

Gref uttryckte också sin oro för att begränsningarna av medborgarnas rättigheter i Ryssland sätter stopp för kreativiteten.

- Du kan inte motivera människor genom fångläger, så som i Sovjetunionen.

"Vi försöker bygga ett fritt och öppet land"

Rysslands nuvarande finansminister Alexej Uljukajev talade också vid forumet, och uttryckte sin oro för den ekonomiska situationen i Ryssland.

Det nuvarande läget där inflationen har skenat i väg och den ekonomiska tillväxten är obefintlig är både hårresande och oberäkneligt, sade han.

President Vladimir Putin var lugnare. Han uppmanade skämtsamt investerarna att följa med hans minspel för att utläsa hurdant det ekonomiska läget är och hurdan politik regeringen kommer att driva.

Putin medgav ändå att importförbudet för livsmedel har ökat inflationen. Han försäkrade att den ryska centralbanken har tillräckliga verktyg för att se till att det finansiella läget hålls stabilt. Han sade också att Ryssland inte planerar att begränsa valuta- och kapitalhandeln.

- Vi försöker uppriktigt bygga ett starkt, rikt och fritt land som är öppet mot världen, sade Putin.

Diskussion om artikeln